Cristian Popa recomanda prudenta fata de creditele in yeni si franci elvetieni
Data publicarii: 14-11-2006
Bancile insele, spune Popa, au resurse limitate in aceste valute. El a admis insa aceste credite exotice au o atractivitate financiara data de dobanzile mici din pietele celor doua tari. "Dobanzile bancilor centrale din cele doua tari sunt foarte mici si ofera un confor usor iluzoriu", a spus Popa.
Viceguvernatorul pentru politica monetara a remarcat si castigul bancilor comerciale care ofera acest tip de credite, dat de ceea el numeste "ecartul mare dintre sumele la care bancile se finanteaza si dobanda si comisioanele pe care le percep de la clienti".
Popa a avansat aceste comentarii considerand ca este de datoria bancii centrale sa invite populatia si firmele la o atitudine prudenta.
De altfel, Popa a invitat populatia la prudenta in general in privinta gestionarii indatorarii, desi a admis ca, deocamdata, masurile restrictive ale bancii centrale au controlat excesele.
El a mai declarat ca, deocamdata, banca centrala nu-si pune problema unei relaxari a restrictiilor de politica monetara, in pofida vestilor bune despre inflatie.
"Ar fi un reflex euforic, insa ritmul de crestere al creditarii este in continuare mare", a comentat Popa. "Ramane de vazut acest aspect si vom lua decizii cand vom avea o imagine mai clara asupra inflatiei viitoare".
Popa a refuzat sa avanseze vreun calendar al relaxarii a ceea ce banca centrala numeste, generic, "politica monetara neortodoxa", construita, in esenta, pe masuri restrictive care blocheaza o mare parte din banii bancilor sub forma rezervelor minime obligatorii si pe limitarea imprumuturilor populatiei prin indicarea unei ponderi maxime a rambursarilor lunare in raport cu veniturile.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii