Dacia va incepe fabricarea de motoare Euro 6 la finalul anului

Data publicarii: 25-02-2014 | Auto

Compania Automobile Dacia va incepe fabricarea motoarelor care respecta normele de mediu Euro 6 la finalul acestui an, a declarat, luni, directorul general al companiei, Nicolas Maure, cu prilejul semnarii unor proiecte finantate din fonduri europene.

Dacia si Centrul de Tehnologie Renault din Romania (RTR), care fac parte din Polul Auto Muntenia, au semnat, luni, doua proiecte de investitii cu Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial 'Cresterea competitivitatii economice', care vor sprijini Dacia sa testeze noile motoare.

'Proiectul ne va ajuta cu investitii intr-un centru de prototipuri vehicule si in bancuri de testare motoare Euro 6', a spus directorul general al Dacia.

Cele doua proiecte de investitii au o valoare cumulata de peste 171 milioane lei (38 milioane euro), iar finantarea nerambursabila este de peste 62 milioane lei (13,7 milioane euro).

Vor fi realizate elemente de infrastructura pentru instalarea noilor linii de fabricatie punte spate 4x4 si matrite pentru cadre laterale si vor fi construite doua hale destinate testarilor de motoare si de autovehicule in conditii de siguranta si fara impact negativ asupra mediului.

Luni, Autoritatea de Management a semnat in total sase proiecte cu Polul Auto Muntenia, pe langa cele doua proiecte de investitii mai figurand un proiect de cercetare-dezvoltare in valoare totala de 1,2 milioane euro pentru RTR si trei proiecte in valoare totala de 740.000 de euro, prin care se asigura implementarea coordonata a proiectelor.

In urma implementarii proiectelor vor fi create si mentinute 108 locuri de munca, vor fi obtinute trei brevete pentru inovatii, cifra de afaceri la nivelul Polului va creste cu 17%, iar cifra de afaceri din export va creste cu 21%.

Polul Auto Muntenia cuprinde 30 de entitati, din care 21 de societati comerciale si include si autoritati locale si universitati. Cifra de afaceri la nivelul Polului este de 3,1 miliarde euro, iar cifra de afaceri din export este 2,2 miliarde euro.

'Dincolo de investitii, suntem bucurosi ca exista si alti parteneri in Polul de competitivitate, astfel incat proiectul va fi un adevarat embrion pentru judetele Arges si Dambovita care va face sa se dezvolte toti partenerii din proiect', a mai spus oficialul Dacia.

Programul Operational Sectorial 'Cresterea competitivitatii economice' a inregistrat un nivel de contractare de 98% la finalul anului 2013, fata de 56% la sfarsitul anului 2012, iar gradul de absorbtie a ajuns la 36%, a precizat secretarul de stat in Ministerul Economiei Adrian Volintiru. El a adaugat ca platile catre beneficiari in 2013 au fost de peste 550 milioane euro fata de circa 380 milioane euro in perioada 2008-2012.

Sursa: AGERPRE

Ultimele stiri pe BankNews.ro: