The Guardian: Taranii romani stau in calea imbogatirii investitorilor straini
Data publicarii: Astazi, 21-02-2014 | EconomiePe fondul isteriei create in jurul imigratiei romanesti de la inceputul acestui an, un aspect important a fost uitat: granitele sunt deschise in ambele sensuri, noteaza The Guardian.
In contextul in care tabloidele britanice au avut un acces de furie impotriva iminentei "invazii romanesti", potentialii intrusi se pregatesc la randul lor de o invazie: la 1 ianuarie 2014 luna de miere a Romaniei ca nou stat membru UE a ajuns la final si, in conformitate cu legislatia UE, tara a fost obligata sa deschida piata terenurilor pentru investitorii straini.
Pentru Romania, o tara cu aproape cinci milioane de fermieri (reprezentand un sfert din populatie), a fost un motiv serios de ingrijorare. Sectorul fermier romanesc sufera, de mult timp, de pe urma politicilor de piata libera impuse de catre Uniunea Europeana si statul roman.
Alungati de pe piata de catre gigantii in investitii agricole, care obtin cea mai mare parte a subventiilor oferite de Politica Agricola Comuna, micii fermierii se confrunta cu o alegere dificila: sa vanda si sa se mute in Occident in cautare de lucru sau sa reziste si sa infrunte o viata unde saracia din mediul rural se accentueaza.
Insa, aceasta situatie, scrie The Guardian, nu este cu adevarat una noua. In ultimul deceniu, aproape un milion de hectare de teren din Romania au fost cumparate de catre companiile straine, exploatand lacunele juridice lasate deschise de catre stat. In cadrul tranzitiei Romaniei de la comunism la o economie moderna, neoliberala, plecarea taranilor de pe pamanturi a fost tratata de catre guvern ca un lucru inevitabil, un impediment pe drumul catre o economie prospera, occidentala. In cele din urma, a insistat guvernul, totul se va nivela: varstnicii vor muri, iar tinerii voi pleca. Aceasta, explica Achim Irimescu, fostul secretar de stat pentru agricultura, este "solutia naturala" la problema populatiei rurale din Romania, potrivit The Guardian.
Nu este vorba insa de o politica sociala, ci de mecanica a pietei, de includerea Romaniei intr-o economie globala, orientata doar spre acumularea de bogatie si facilitata de politica. Țaranii sunt un obstacol, deoarece nu produc multa bogatie, insa detin impreuna o resursa extrem de valoroasa pentru o multime de investitori, reunind terenurile si ceea ce se afla sub acestea. Antipatia fata de tarani este, prin urmare, motivata doar de faptul ca acestia stau in calea catorva oameni care fac o multime de bani, argumenteaza The Guardian.
Intre timp, populatia rurala a Romaniei este in crestere. In fiecare an, peste 100.000 de persoane se muta inapoi la tara de la oras, unde preturile sunt in crestere, insa locurile de munca sunt putine si prost platite. La ferma, sustine Dumitru Sandu, expert in imigratie la Universitatea din Bucuresti, "oamenii pot, cel putin, sa se hraneasca. Insa majoritatea acestora nu rezista mult. Tinerii pleaca spre Occident cu contracte de munca temporare si aduc bani acasa pentru a-si sprijini familiile".
Nu este o coincidenta, argumenteaza The Guardian, ca data de 1 ianuarie 2014 a fost o sabie cu doua taisuri, marcand atat deschiderea frontierelor occidentale pentru imigrantii romani, cat si a celor romanesti pentru investitorii din Vest - un schimb fundamental pentru aderarea Romania la UE.
Cu toate acestea, noteaza publicatia britanica, nu putem da toata vina pe Bruxelles. Aceleasi tari care se opun cel mai mult imigratiei sunt de multe ori cei mai infocati sustinatori ai pietei libere care a creat aceasta situatie si, totodata, aceleasi tari care profita de deschiderea spre vecinii lor din Europa de Est.
Intre timp, Bucurestiul stie exact ce face. Polonia si Ungaria se confrunta cu aceeasi situatie, insa ambele tari au implementat legi care, intr-o anumita masura, cresc siguranta proprietarilor de terenuri. Desi motivele din spatele acestor legi ar putea fi populiste si nationaliste, rezultatele se opun politicii hegemonice a UE si constituie o masura de protectie a populatiei rurale din aceste tari. Guvernul roman, comenteaza The Guardian, nu are niciun astfel de plan; in Romania, politica terenurilor o urmeaza strict pe cea a UE - o politica care ii poate face pe puternicii Romaniei foarte bogati foarte rapid, conchide publicatia britanica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice