Piperea: 850.000 de romani sunt in stare de FALIMENT
Data publicarii: 20-02-2014 | Finante-BanciMai mult de 850.000 de persoane fizice sunt in stare de faliment, situatie care face necesara introducerea unei legi a insolventei persoanelor fizice, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, in cadrul unei conferinta pe tema insolventei organizate de ziarul Bursa.
Avocatul a precizat ca imprumuturile neperformante ale acestora se reflecta in pierderile bancilor, tot mai mari de la an la an, institutiile bancare provizionandu-si creditele neperformante.
LEGEA FALIMENTULUI PERSONAL Potrivit lui Piperea, toate institutiile, incepand de la banci si terminand cu Fondul Monetar International, sa fie interesate de existenta unei reglementari pentru insolventa persoanelor fizice, mai ales in contextul in care, la nivel european, legislatia prevede ca fiecare stat membru trebuie sa aiba atat lege pentru insolventa persoanelor juridice, cat si pentru insolventa persoanelor fizice.
LEGEA FALIMENTULUI PERSONAL Avocatul a criticat afirmatia facuta, zilele trecute, de Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere in cadrul Bancii Nationale a Romania (BNR), potrivit careia o initiativa legislativa care ar presupune rambursarea creditelor in valuta la cursul din data aprobarii imprumutului ar duce in faliment o serie de banci.
Acesta este de parere ca, in Codul Insolventei, ar trebui stabilit ce este aceea insolventa instalata, intrucat aceasta provoaca foarte multe dificultati in practica. Este important ca aceasta notiune sa fie normata, pentru ca exista insolvente ascunse, care au loc de pe o zi pe alta si care au consecinte foarte grave, in lant.
Florin Motiu: "Trebuie sa avem si o reglementare a insolventei persoanelor fizice"
Este nevoie de o reglementare a insolventei persoanelor fizice si in tara noastra, a spus Florin Motiu, consilier al Ministerului Justitiei, care a subliniat ca Banca Nationala a Romaniei nu este de acord cu o astfel de lege.
Din cauza acestui lucru, in proiectul Codului Insolventei, care se afla in Senat, nu este introdusa o prevedere care sa faca referire la insolventa persoanelor fizice, potrivit lui Florin Motiu, care a subliniat: "Nu sunt de acord cu neacceptarea de catre banci si de catre BNR a unei reglementari privind insolventa persoanelor fizice, dar nu vom tine in loc Codul Insolventei din cauza lipsei unei prevederi cu privire la acest lucru, care poate fi introdusa ulterior in legislatie. In scrisoarea incheiata cu Fondul Monetar International, reprezentantii organismului international au mentionat abtinerea autoritatilor romanesti de a promova o reglementare a insolventei persoanelor fizice".
Florin Motiu a mai precizat ca noul Cod al Insolventei, care vrea sa unifice toate reglementarile din domeniu, sa imbunatateasca legislatia in domeniu si sa eficientizeze procedura de insolventa, reglementeaza, printre altele, si procedurile care privesc institutiile de credit si pe cele transfrontaliere, dar nu prevede si o procedura referitoare la unitatile administrativ-teritoriale.
Consilierul a mentionat ca, saptamana viitoare, proiectul Codului Insolventei va trece de Senat, urmand sa mearga, in procedura de urgenta, in Camera Deputatilor, care este for decizional, iar in luna aprilie sa fie aprobat in plenul Parlamentului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani