Mugur Isarescu, Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti

Data publicarii: 20-02-2014 | Finante-Banci

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, intr-o festivitate gazduita de Aula Magna a Facultatii de Drept.

'Onoram in acest cadru, nu numai o puternica personalitate a comunitatii stiintifice din tara noastra, ci si o personalitate publica, discreta, dar, in acelasi timp, sigura si tenace. Universitatea din Bucuresti celebreaza astazi prin persoana domnului academician Mugur Isarescu valori pe care le-a pretuit dintotdeauna, in cei 150 de ani de constructie institutionala - excelenta, capacitatea de a oferi repere, atat prin modul in care domnia sa si-a definit atent profilul academic, cat si prin recursul constant la valorile bunei guvernante, in acesti ani in fruntea Bancii Nationale Romaniei...

Fara a exagera, pare ca personalitatea publica Mugur Isarescu reprezinta in ochii multora dintre noi Omul providenta sau, cel putin, garantia apriorica a bunei guvernari.

Argumentul puternic al unei astfel de preferinte - capacitatea domniei sale de a crea ca decident, beneficii publice de baza - este pe cat de simplu, pe atat de neglijat de cele mai multe ori. In cazul academicianului Mugur Isarescu capacitatea domniei sale de a crea un beneficiu public de baza - o buna circulatie monetara - este extrapolata, foarte justificat, la capacitatea de a crea orice beneficiu public de baza', se arata in Laudatio Domini, citita de prorectorul Universitatii din Bucuresti, Magdalena Platis.

Guvernatorul BNR a tinut o prelegere privind procesul de aderare a Romaniei la euro si a vorbit despre legaturile speciale dintre cele doua institutii, Universitatea din Bucuresti si BNR, subliniind ca un element esential fiind 'sprijinirea studiului de catre Banca Nationala'.

'Eu am negociat cu Uniunea Europeana aderarea. Ei au spus 2010, eu am spus 2007, aratand ca suntem pregatiti. Aderarea la euro este o chestiune politica. Niciuna dintre cele cinci tari, toate cele foste comuniste, nu mai au tinta (de aderare n.r.). Pentru noi am spus ca ar fi bine, asa ca un reper, 2018. Remarcand memoria unui consens politic trebuie sa vedem si putinta de a atinge acest proiect.

Din punct de vedere al criteriilor de la Maastricht, toate cele cinci tari stau mai bine, decat in urma cu cinci ani. 2012 arata mai bine pentru Romania decat in 2008. Privind cursul de schimb, fata de 2006 - 2008, toate tarile se incadreaza in criteriile de la Maastricht. In ceea ce priveste deficitul, inclusiv Romania se incadreaza. Atunci, ce exista in plus? Este vorba de o schimbare de abordare, de paradigma. Popularitatea in ceea ce priveste moneda unica a pierdut teren.

In Romania este cea mai mare popularitate de 50 la suta. Sunt suficiente criteriile de la Maastricht sau este nevoie de o dezvoltare a lor? Intr-un cuvant, suntem pregatiti sa intram acolo?', a spus Mugur Isarescu.

De asemenea, adresandu-se studentilor, guvernatorul BNR a adaugat un citat din Confucius: 'Natura ne aseamana, educatia ne defineste'.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: