Ministerul Finantelor a atras 500 mil. lei prin vanzarea de obligatiuni
Data publicarii: 18-02-2014 | Finante-BanciEmisiunea redeschisa la licitatia de ieri ajunge la scadenta in aprilie 2016
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 500 milioane lei printr-o licitatie in care a vandut obligatiuni cu scadenta peste doi ani si pentru care a acceptat sa plateasca un randament mediu de 4,08% pe an, nesemnificativ sub cotatiile din piata secundara pentru astfel de titluri, informeaza Mediafax. Pentru aceasta licitatie, Finantele au primit ordine de subscriere in valoare cumulata de 633,3 milioane lei, iar valoarea programata a operatiunii a fost de 500 milioane lei. Emisiunea redeschisa la licitatia de ieri ajunge la scadenta in aprilie 2016.
Analistii ING Bank estimau ieri dimineata ca Finantele vor respinge ofertele bancilor, insa nu au exclus posibilitatea acceptarii ofertelor la un randament maxim de aproximativ 4,1% pe an (cotatia superioara din piata secundara). "Spatiul titlurilor de stat a continuat sa sufere vineri, cu cresteri de circa 3-5 pb (0,03 - 0,05 puncte procentuale - n.r.) in randamentele titlurilor in lei contrastand cu scaderile din regiune. Considerand evenimentele politice drept cauze pentru aceasta evolutie, presupuneam ca Ministerul Finantelor va respinge pentru a treia oara in aceasta luna intreaga cerere la o licitatie de titluri de stat azi. Daca totusi MF va decide sa vanda obligatiunile la doi ani in valoare de 500 milioane lei, ne asteptam la un randament maxim de circa 4,1%", au afirmat analistii intr-o nota. Randamentul maxim acceptat la licitatia de ieri a fost de 4,15% pe an.
Analistii Erste au estimat, ieri dimineata, ca Finantele vor accepta un randament de 4,05% plus/minus 0,05 puncte procentuale. Obligatiunile fac parte dintr-o emisiune lansata in aprilie 2011 si prin care Finantele au atras deja 6,442 miliarde lei. La lansare, Finantele au atras 289,1 milioane lei prin aceasta emisiune, iar apoi au urmat mai multe redeschideri. La precedenta redeschidere a acestei emisiuni, din august 2013, Trezoreria a acceptat sa plateasca un cost de finantare de 4,23% pe an.
Finantele vor organiza astazi o licitatie suplimentara prin care vor sa atraga 50 milioane lei vanzand obligatiuni din aceasta emisiune si la care va accepta numai oferte necompetitive, in care investitorii indica doar suma pe care sunt dispusi sa o plaseze in titlurile de stat, nu si randamentul tintit. De regula, la licitatiile suplimentare se ofera acelasi randament cu cel din licitatia principala, derulata cu o zi inainte.
Trezoreria a respins in prima jumatate a lunii februarie ofertele pentru doua licitatii principale, considerand prea ridicate randamentele cerute, iar licitatiile secundare pentru oferte necompetitive nu au mai fost organizate. Din acelasi motiv, MFP a reprogramat la inceputul lunii februarie o licitatie pentru vanzare de certificate de trezorerie in valoare de 1,2 miliarde lei. Licitatia a fost amanata pentru data de 20 februarie. Potrivit comunicatului transmis la inceputul lunii februarie, MFP a asigurat deja o buna parte din necesarul de finantare pentru anul 2014, inclusiv prin cele doua emisiuni externe in dolari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani