Capitala a luat jumatate dintre investitiile tarii
Data publicarii: 14-11-2006
In perioada ianuarie-octombrie 2005, valoarea investitiilor cu impact semnificativ a fost de aproximativ un miliard de dolari. In luna octombrie a acestui an, investitiile directe care depasesc un milion de dolari au totalizat 265,7 milioane de dolari.
Potrivit ARIS, in perioada octombrie 2001 - data de intrare in vigoare a legii privind investitiile directe cu impact semnificativ - si octombrie 2006, au fost inregistrate 520 de proiecte de investitii de acest tip, a caror valoare angajata este de 6,4 miliarde de dolari. Investitiile directe realizate de companii straine reprezinta aproape 74% din total, respectiv 4,6 miliarde de dolari. Pina la sfirsitul lunii octombrie au fost finalizate 326 de proiecte de investitii, in valoare de peste 2,767 miliarde de dolari.
Si Centrul a luat bani
Regiunea care a atras cele mai multe proiecte de investitii a fost Bucuresti-Ilfov, cu 288 de proiecte, a caror valoare angajata este de peste 3,7 miliarde de dolari, adica aproape 57,8% din totalul national.
Judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, respectiv Regiunea de Dezvoltare Centru au atras 81 de proiecte de investitii, cu o valoare angajata de 1,465 miliarde de dolari.
ARIS monitorizeaza investitiile directe mai mari de un milion de dolari, efectuate in orice domeniu de activitate, cu exceptia sectoarelor financiar-bancar, de asigurari-reasigurari, precum si a celor reglementate de legi speciale.
De la reglementarea acestui tip de investitii, doar sase proiecte de acest gen au depasit valoarea de 100 de milioane de dolari.
Potrivit legislatiei privind investitiile cu impact semnificativ in economie, proiectele de investitii a caror valoare depaseste un milion de dolari vor beneficia de anumite facilitati. Printre acestea se numara scutirea de la plata TVA pentru importul de utilaje si materii prime, precum si exceptarea de la plata taxelor vamale pentru importurile de utilaje si echipamente.
Alte facilitati sint posibilitatea deducerii unei cote suplimentare de 20% din valoarea investitiilor, utilizarea amortizarii accelerate si posibilitatea recuperarii pierderilor fiscale din profitul impozabil in urmatorii cinci ani.
Citeste tot articolul in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii