Capitala a luat jumatate dintre investitiile tarii
Data publicarii: 14-11-2006In perioada ianuarie-octombrie 2005, valoarea investitiilor cu impact semnificativ a fost de aproximativ un miliard de dolari. In luna octombrie a acestui an, investitiile directe care depasesc un milion de dolari au totalizat 265,7 milioane de dolari.
Potrivit ARIS, in perioada octombrie 2001 - data de intrare in vigoare a legii privind investitiile directe cu impact semnificativ - si octombrie 2006, au fost inregistrate 520 de proiecte de investitii de acest tip, a caror valoare angajata este de 6,4 miliarde de dolari. Investitiile directe realizate de companii straine reprezinta aproape 74% din total, respectiv 4,6 miliarde de dolari. Pina la sfirsitul lunii octombrie au fost finalizate 326 de proiecte de investitii, in valoare de peste 2,767 miliarde de dolari.
Si Centrul a luat bani
Regiunea care a atras cele mai multe proiecte de investitii a fost Bucuresti-Ilfov, cu 288 de proiecte, a caror valoare angajata este de peste 3,7 miliarde de dolari, adica aproape 57,8% din totalul national.
Judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, respectiv Regiunea de Dezvoltare Centru au atras 81 de proiecte de investitii, cu o valoare angajata de 1,465 miliarde de dolari.
ARIS monitorizeaza investitiile directe mai mari de un milion de dolari, efectuate in orice domeniu de activitate, cu exceptia sectoarelor financiar-bancar, de asigurari-reasigurari, precum si a celor reglementate de legi speciale.
De la reglementarea acestui tip de investitii, doar sase proiecte de acest gen au depasit valoarea de 100 de milioane de dolari.
Potrivit legislatiei privind investitiile cu impact semnificativ in economie, proiectele de investitii a caror valoare depaseste un milion de dolari vor beneficia de anumite facilitati. Printre acestea se numara scutirea de la plata TVA pentru importul de utilaje si materii prime, precum si exceptarea de la plata taxelor vamale pentru importurile de utilaje si echipamente.
Alte facilitati sint posibilitatea deducerii unei cote suplimentare de 20% din valoarea investitiilor, utilizarea amortizarii accelerate si posibilitatea recuperarii pierderilor fiscale din profitul impozabil in urmatorii cinci ani.
Citeste tot articolul in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului