Isarescu (BNR): Cu dobanda de politica monetara suntem bine pozitionati, acum
Data publicarii: 05-02-2014 | Finante-BanciDobanda de politica monetara va ramane stabila in perioada urmatoare, a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
"Acum suntem bine pozitionati, ca sa nu plimbam in sus si in jos dobanda de politica monetara. Daca avem fluxuri importante, preferam sa lasam o volatilitate mai mare si sa folosim dobanda ca o referinta dar si ca o ancora pentru anticipatiile inflationiste, astfel incat sa mentinem inflatia in intervalul tintit", a explicat guvernatorul BNR.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/ a decis, marti, reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an, de la 3,75%, incepand cu data de 5 februarie 2014, a anuntat, intr-un comunicat de presa, banca centrala.
Potrivit sursei citate, in sedinta din 4 februarie 2014, CA al BNR a mai decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
Din vara anului trecut, Banca Centrala a decis, in cinci randuri, reducerea dobanzii cheie.
Astfel, CA al BNR a hotarat, la inceputul lunii iulie 2013, reducerea dobanzii cheie de la 5,25% la 5% pe an, iar in august de la 5% la 4,5% pe an. Alte doua reduceri ale dobanzii de politica monetara, cu cate 0,25 puncte procentuale, au fost decise in septembrie si noiembrie, dobanda cheie ajungand, astfel, la 4%.
In data de 8 ianuarie 2014, CA al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75% pe an, de la 4% incepand cu 9 ianuarie, anul curent.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii