Masini sub 10.000 de euro

Data publicarii: 13-11-2006
Numarul autoturismelor cu preturi mici devine mai mare de la un an la altul, aflam din Banii Nostri. Pentru majoritatea romanilor, achizitionarea unei masini incepe si se termina cu informatiile legate de pret. Desi dotarile, fiabilitatea si costul de intretinere isi fac loc tot mai des in lista de intrebari cu care clientii se prezinta la service, pragul psihologic al celor 10.000 de euro ramane principalul factor de decizie. Spre deosebire de vara anului trecut, lista de modele din import care pot fi achizitionate cu cel mult 9.999 euro a crescut. Daca in august 2005 pe piata autohtona existau 12 astfel de masini, in acest an am identificat, conform Catalogului de Preturi Auto realizat de APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile), 15 vehicule.

Renault Symbol, vedeta segmentului

Cresterea numarului de modele care se inscriu in categoria masinilor ieftine este o urmare clara a cererii tot mai mari pentru astfel de autoturisme. Faptul ca, pentru romani, pretul conteaza mai mult decat siguranta, fiabilitatea sau confortul a impus constructorilor si importatorilor ideea de a comercializa pe piata autohtona, alaturi de variantele standard, vehicule cu dotari minimale si cu portbagaje cat mai incapatoare.

Daca nu luam in calcul autohtonele Dacia Logan si Daewoo Matiz sau Cielo, in segmentul masinilor cu preturi sub 10.000 de euro pot fi luate in considerare, in acest an, 15 modele, cel mai cautat dintre acestea fiind Renault Symbol. Caracteristicile acestuia, alaturi de pretul extrem de atractiv pentru varianta Authentique, cu motor de 1.4 litri, fac din modelul francez construit in Turcia un adevarat best-seller.

Cu cele 4.190 unitati comercializate in acest an, modelul Symbol se claseaza pe primul loc in domeniul masinilor ieftine, singurul concurent serios parand a fi Skoda Fabia, cu 2.165 de unitati. Alte vehicule cu caracteristici asemanatoare cautate de romani sunt Fiat Albea si Chevrolet Kalos. Modelul coreean cu emblema nord-americana sufera insa din pricina taxelor aplicate de statul roman masinilor fabricate in afara Europei. Daca pretul fara taxe al variantei cu motor de 1.2 litri este de numai 6.309 euro, in momentul achizitionarii clientii pot afla ca trebuie sa scoata din buzunar nu mai putin de 9.540 de euro. Situatii asemanatoare pot fi intalnite si in cazul modelelor Chevrolet Spark si Kia Picanto.

Preturi modificate

O scurta comparatie intre preturile oferite de APIA in vara lui 2005 si cele din 2006 arata ca segmentul masinilor cu preturi sub 10.000 de euro este destul de animat. Astfel, daca anul trecut un Citroen C3 cu propulsor de 1.1 litri costa, cu taxe, 9.854 de euro, in acest an masina costa cu aproximativ 300 de euro mai mult, adica 10.142 euro, iesind din zona-tinta. De asemenea, in timp ce Skoda Fabia Classic s-a ieftinit cu circa 40 de euro, modelele Renault Symbol Authentique, Citroen C2 si Chevrolet Kalos au devenit mai scumpe, ramanand totusi sub pretul psihologic. Nu trebuie trecute cu vederea nici intrarile in segment a patru noi modele. Este vorba de Chevrolet Spark, Citroen C1, Peugeot 107 One si Ford Fiesta Ambiente.

Preturile date publicitatii de APIA sunt, desigur, informative, o vizita la dealeri fiind neaparat necesara in cazul in care doriti sa achizitionati un autoturism. Este posibil ca preturile, atat cele CIP (fara taxe), cat si cele TTI (toate taxele incluse) sa sufere modificari de ultima ora. De asemenea, in functie de dotari si oferte speciale, dealerii pot avea afisate, pentru perioade limitate de timp, cu totul alte preturi.

Citeste tot articolul in Banii Nostri

Ultimele stiri pe BankNews.ro: