Ilie Carabulea, Marian Marzac si Radu Mustatea, retinuti de DNA
Data publicarii: 29-01-2014 | Finante-BanciOmul de afaceri Ilie Carabulea, Marian Marzac, membru in conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si Radu Mustatea, presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, au fost retinuti marti seara de procurorii anticoruptie in dosarul privind fapte de coruptie in domeniul asigurarilor.
Cei trei vor fi prezentati la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Potrivit unui comunicat al DNA postat marti seara pe site-ul institutiei, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib si Transcar, prin intermediul carora detine si controleaza in mod indirect societatea de asigurari SC Carpatica Asig SA, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si la uz de fals.
Din rezolutia de incepere a urmaririi penale a rezultat ca, in intervalul mai - iunie 2013, cei trei, impreuna cu alte persoane au constituit o asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
"Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea si Mirzac au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de omul de afaceri, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. In acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari ASF. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, in mod fraudulos, pe o pozitie convenabila in topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de incredere in raport cu potentialii clienti", sustin procurorii.
Ilie Carabulea l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Marian Mirzac, functie detinuta in intervalul 16 mai 2012 - 23 aprilie 2013, pentru a fi ales in conducerea ASF.
Din pozitia de membru neexecutiv in conducerea ASF, ocupata cu din 24 aprilie 2013, Marian Mirzac a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii detinute in mod indirect de Carabulea si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor.
Finantatorul gruparii infractionale, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac Marian, pe Mustatea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor lui Mirzac, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta.
Gruparea infractionala a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie in ASF.
"Concret, in schimbul protectiei oferite (...), Carabulea a dispus, in mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 avand valoarea de catalog de 81.370 euro sa ii fie vandut la un pret subevaluat lui Mirzac, sub disimularea unei tranzactii de vanzare-cumparare intre acesta si societatea de asigurari, iar in august 2013, i-a remis acestuia suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarari ale Consiliului de Administratie al societatii de asigurare", se arata in comunicat.
In schimbul acestor foloase, Marian Mirzac, avand calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF si atributii in sensul supravegherii si controlului legalitatii functionarii societatilor de asigurari, a reusit sa influenteze concluziile a doua controale dispuse de autoritate, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din ASF si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii in scopul favorizarii firmei respective.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile