Cum platim cu cardul in strainatate
Data publicarii: 13-11-2006Comerciantii straini detin mult mai multe POS-uri decat cei din Romania, drept urmare putem pleca linistiti, cu siguranta ca nu vom intampina probleme in ceea ce priveste platile pe care vrem sa le efectuam. Reprezentantii MasterCard sustin ca "sunt state in care numarul de locuri in care poti plati cu cardul este mai mare de un milion. Ca o comparatie, Romania numara in jur de 25.000 de acceptatori la nivel national".
Mai comod, dar mai costisitor
Ce este bine de stiut este faptul ca in strainatate bancile percep alte comisioane decat in tara, fie ca e vorba de un card emis de Visa sau de MasterCard.
Pentru a putea vorbi de lucruri concrete, am ajuns la BCR si la Bancpost pentru a afla in ce constau defapt aceste comisioane.
Si pentru ca deja detin un card de debit BCR Visa Electron (emis in lei), am intrebat-o pe consiliera bancii care sunt comisioanele aferente acestuia pentru platile efectuate in strainatate.
Am primit un tabel cu informatiile referitoare la toate cardurile BCR, tabel in care era inscris faptul ca, pentru conversia valutara (la tranzactiile efectuate in alta moneda fata de cea a contului de card) banca percepe un comision de 2%. Conversia valutara se face la cursul BNR din ziua incheierii tranzactiei.
In cazul platilor facute direct la comercianti, BCR nu percepe niciun comision clientilor, costurile tranzactiei fiind suportate de comerciantul la care s-a efectuat plata.
In cazul in care vreau sa fac extrageri de la ATM, exista comisioane care le includ atat pe cele ale bancii emitente, cat si pe cele ale bancii straine, posesoarea ATM-ului la care se face tranzactia. Asadar, pentru cardul Visa Electron se aplica un comision pentru ridicarea numerarului de 1,75% (minim 5 dolari).
Deoarece cardul Visa Electron este emis de BCR doar in moneda nationala, consiliera m-a sfatuit sa aplic pentru un card in euro (in cazul in care fac cumparaturi intr-o tara din U.E.) sau in dolari. Astfel pot evita plata comisionului de conversie valutara. Drept urmare, mi-a recomandat cardul Visa Clasic International (card de debit in euro sau dolari) pentru care comisionul de extragere numerar de la ATM in alta tara este tot de 1,75% (minim 5 euro/dolari). Suma maxima care se poate retrage de la un bancomat din strainatate intr-o zi este de 500 euro.
In cazul folosirii in strainatate a unui card de credit BCR tip MasterCard, comisioanele sunt urmatoarele: 1% pentru ridicarea numerarului de la ATM si 2% comisionul de conversie valutara.
Bancpost MasterCard Taifun
Cardul Bancpost Visa Electron pe care-l posed nu poate fi folosit, din pacate, si in alte tari.
Daca vreau un card Bancpost cu utilizare internationala, este necesar sa solicit un card MasterCard Taifun. Acesta se emite doar in lei iar conversia valutara la tranzactia efectuata in alta moneda este gratuita, pierderea suferita fiind doar la diferenta de curs valutar.
Schimbul valutar se face la cursul MasterCard din ziua tranzactiei. Comisionul de retragere numerar de la ATM-ul bancii din strainatate este de 1% plus 7 RON (minim 12 RON). In cazul platii directe la comerciant, banca nu percepe comision.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani