Curtea Constitutionala respinge SUPERIMUNITATEA PARLAMENTARILOR. Modificarile la Codul Penal, neconstitutionale
Data publicarii: 15-01-2014 | PoliticaCurtea Constitutionala a decis in unanimitate ca modificarile aduse Codului Penal in decembrie de Camera Deputatilor sunt neconstitutionale. Deciza vine in urma unei sesizari transmise de Curtea Suprema privind neconstitutionalitatea modificarilor la Codul Penal votate de parlamentari pe 10 decembrie. 96 de judecatori de la Curtea Suprema au sesizat CCR explicand faptul ca modificarea Codului Penal este neconstitutionala.
Parlamentarii au votat la finalul anului trecut doua proiecte de lege pentru modificarea Codului Penal. Una dintre modificari prevede o superimunitate a senatorilor si deputatilor, acestia nemaiputand fi anchetati de DNA. O alta modificare a Codul Penal are insa efecte si mai mari, conflictul de interese fiind dezincriminat. Codul Penal a fost modificat in asa fel, incat un parlamentar care a comis infractiuni de serviciu, precum abuzul in serviciu, falsul, luarea de mita, traficul de influenta, nu va mai fi anchetat de DNA.
Presedintele CCR: Exista o lege a functionarilor publici, Codul Penal are o alta viziune. O sa deslusim asta
Presedintele CC, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, inaintea discutarii sesizarilor privind modificarile aduse Codului Penal, ca situatia functionarilor publici este reglementata intr-o lege, dar Codul Penal are o alta viziune asupra acestei categorii, precizand: "O sa deslusim asta".
Intrebat, la intrarea in sediul Curtii Cosntitutionale, daca parlamentarii sunt diferiti de alti functionari publici, presedintele CC Augustin Zegrean a raspuns: "Aici este, pana la urma, un joc de cuvinte. Ei spun ca nu sunt functionari publici, nu aceasta este tema aici in discutia asta. Problema este ca situatia functionarilor publici este reglementata intr-o lege a functionarilor publici - vorbim de 188 -, dar aici este vorba de functionari publici in general. Codul Penal are o alta viziune asupra functionarilor publici. O sa deslusim asta".
Intrebat daca cei care dau banii inapoi dupa ce fac abuz in serviciu ar trebuui sa fie scutiti de pedeapsa, Zegrean a spus: "Dupa ei, da".
Augustin Zegrean a mai spus ca sedinta de miercuri a CC va dura mult, nefiind exclusa nici varianta unei posibile amanari a solutionarii sesizarilor privind modificarile aduse Codului Penal.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile