Curtea Constitutionala respinge SUPERIMUNITATEA PARLAMENTARILOR. Modificarile la Codul Penal, neconstitutionale
Data publicarii: 15-01-2014 | PoliticaCurtea Constitutionala a decis in unanimitate ca modificarile aduse Codului Penal in decembrie de Camera Deputatilor sunt neconstitutionale. Deciza vine in urma unei sesizari transmise de Curtea Suprema privind neconstitutionalitatea modificarilor la Codul Penal votate de parlamentari pe 10 decembrie. 96 de judecatori de la Curtea Suprema au sesizat CCR explicand faptul ca modificarea Codului Penal este neconstitutionala.
Parlamentarii au votat la finalul anului trecut doua proiecte de lege pentru modificarea Codului Penal. Una dintre modificari prevede o superimunitate a senatorilor si deputatilor, acestia nemaiputand fi anchetati de DNA. O alta modificare a Codul Penal are insa efecte si mai mari, conflictul de interese fiind dezincriminat. Codul Penal a fost modificat in asa fel, incat un parlamentar care a comis infractiuni de serviciu, precum abuzul in serviciu, falsul, luarea de mita, traficul de influenta, nu va mai fi anchetat de DNA.
Presedintele CCR: Exista o lege a functionarilor publici, Codul Penal are o alta viziune. O sa deslusim asta
Presedintele CC, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, inaintea discutarii sesizarilor privind modificarile aduse Codului Penal, ca situatia functionarilor publici este reglementata intr-o lege, dar Codul Penal are o alta viziune asupra acestei categorii, precizand: "O sa deslusim asta".
Intrebat, la intrarea in sediul Curtii Cosntitutionale, daca parlamentarii sunt diferiti de alti functionari publici, presedintele CC Augustin Zegrean a raspuns: "Aici este, pana la urma, un joc de cuvinte. Ei spun ca nu sunt functionari publici, nu aceasta este tema aici in discutia asta. Problema este ca situatia functionarilor publici este reglementata intr-o lege a functionarilor publici - vorbim de 188 -, dar aici este vorba de functionari publici in general. Codul Penal are o alta viziune asupra functionarilor publici. O sa deslusim asta".
Intrebat daca cei care dau banii inapoi dupa ce fac abuz in serviciu ar trebuui sa fie scutiti de pedeapsa, Zegrean a spus: "Dupa ei, da".
Augustin Zegrean a mai spus ca sedinta de miercuri a CC va dura mult, nefiind exclusa nici varianta unei posibile amanari a solutionarii sesizarilor privind modificarile aduse Codului Penal.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman