BCE: Cresterea zonei euro ar putea depasi estimarile
Data publicarii: 14-01-2014 | Finante-BanciEconomia zonei euro ar putea inregistra anul acesta o crestere peste asteptari, a declarat, marti, Ewald Nowotny, membru in consiliul director al Bancii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters.
In decembrie, BCE a revizuit in sus estimarile privind evolutia zonei euro in 2014, prognozand un avans de 1,1% in acest an.
'Este posibil sa existe potential pentru o expansiune mai ridicata fata de prognozele noastre, in conditiile in care intreaga Europa este acum intr-o situatie mai buna decat in 2013", a explicat Nowotny, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Austriei.
'Poate unele state, cum ar fi Germania, Austria, vor ajunge la o crestere economica de 2%. Inca suntem prudenti in estimarile noastre', a adaugat oficialul BCE.
De asemenea, Nowotny a subliniat ca BCE nu vede riscul unei deflatii sau inflatii in zona euro 'nici pe termen scurt, nici pe termen mediu'.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut usor in luna decembrie 2013, pana la 0,8%, de la nivelul de 0,9% inregistrat in luna noiembrie, arata o estimare preliminara publicata de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Luna trecuta, Banca Centrala Europeana (BCE) si-a revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei in zona euro pentru 2013 si 2014, pana la 1,4% si, respectiv, 1,1%. In plus, potrivit primelor prognoze pentru 2015, media inflatiei in zona euro ar urma sa se situeze la 1,3%, sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.
Deflatia, o scadere cronica a preturilor, afecteaza intreaga economie, deoarece consumatorii evita sa faca achizitii in asteptarea unor noi reduceri de preturi, ceea ce afecteaza cererea si forteaza companiile sa-si reduca cheltuielile si angajarile, creand astfel un efect in spirala.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani