Asiguratorii cer schimbarea regulilor pentru daunele morale
Data publicarii: 13-01-2014 | Finante-BanciPe o piata a asigurarilor insuficient reglementata si cu multe probleme, o noua furtuna sta sa porneasca. Daunele morale, in special la accidentele rutiere, par sa erodeze serios profiturile companiilor de asigurari, in conditiile in care criza financiara a generat deja pierderi masive.
Datele statistice arata ca, volumul despagubirilor achitate de asiguratori pe polite de raspundere civila auto (RCA) pentru vatamari corporale si daune morale a crescut de noua ori in ultimii sase ani. Astfel, au ajuns sa reprezinte aproape o cincime din daunele aferente acestui tip de polite, pe masura ce tot mai multi clienti au devenit constienti de faptul ca o simpla asigurare acopera mai mult decat pagubele materiale.
Numai in noua luni (ianuarie-septembrie 2013) asiguratorii au platit 251 milioane de lei (57 mil. euro) in contul despagubirilor pentru vatamari corporale si deces ca urmare a accidentelor de circulatie, ceea ce reprezinta 18% din totalul despagubirilor de 1,4 miliarde de lei achitate in aceeasi perioada. Cresterea este de 2% fata de 2012, iar comparativ cu 2008 volumul daunelor nepatrimoniale a crescut de noua ori. In ceea ce priveste numarul asiguratilor care solicita astfel de daune, acesta a avansat an de an, astfel ca in primele noua luni din 2013 asiguratorii au avizat 2.500 de dosare de dauna, cu 47% peste nivelul din perioada ianuarie-septembrie 2012, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Valoarea daunei medii pentru vatamari corporale si deces a crescut cu 4%, pana la aproximativ 56.000 lei (13.000 euro). Spre comparatie, despagubirea medie pentru pagubele materiale este de circa 5.200 de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani