Asiguratorii cer schimbarea regulilor pentru daunele morale
Data publicarii: 13-01-2014 | Finante-BanciPe o piata a asigurarilor insuficient reglementata si cu multe probleme, o noua furtuna sta sa porneasca. Daunele morale, in special la accidentele rutiere, par sa erodeze serios profiturile companiilor de asigurari, in conditiile in care criza financiara a generat deja pierderi masive.
Datele statistice arata ca, volumul despagubirilor achitate de asiguratori pe polite de raspundere civila auto (RCA) pentru vatamari corporale si daune morale a crescut de noua ori in ultimii sase ani. Astfel, au ajuns sa reprezinte aproape o cincime din daunele aferente acestui tip de polite, pe masura ce tot mai multi clienti au devenit constienti de faptul ca o simpla asigurare acopera mai mult decat pagubele materiale.
Numai in noua luni (ianuarie-septembrie 2013) asiguratorii au platit 251 milioane de lei (57 mil. euro) in contul despagubirilor pentru vatamari corporale si deces ca urmare a accidentelor de circulatie, ceea ce reprezinta 18% din totalul despagubirilor de 1,4 miliarde de lei achitate in aceeasi perioada. Cresterea este de 2% fata de 2012, iar comparativ cu 2008 volumul daunelor nepatrimoniale a crescut de noua ori. In ceea ce priveste numarul asiguratilor care solicita astfel de daune, acesta a avansat an de an, astfel ca in primele noua luni din 2013 asiguratorii au avizat 2.500 de dosare de dauna, cu 47% peste nivelul din perioada ianuarie-septembrie 2012, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Valoarea daunei medii pentru vatamari corporale si deces a crescut cu 4%, pana la aproximativ 56.000 lei (13.000 euro). Spre comparatie, despagubirea medie pentru pagubele materiale este de circa 5.200 de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile