Erste: Amploarea relaxarii monetare a depasit asteptarile noastre
Data publicarii: 09-01-2014 | Finante-BanciAmploarea relaxarii monetare anuntata miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a depasit asteptarile analistilor Erste, care anticipau in principal reducerea rezervelor minime obligatorii in lei.
BNR a decis miercuri reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 3,75%, in timp ce rezervele minime obligatorii pentru lei au fost diminuate cu 3 puncte procentuale, la 12%, iar cele pentru valuta cu 2 puncte procentuale, la 18%.
"Amploarea relaxarii monetare a depasit asteptarile noastre si ale celorlalti analisti. In timp ce restul analistilor asteptau o reducere a dobanzii cu 0,25 puncte procentuale, noi am pariat mai ales pe diminuarea rezervelor minime la lei", se arata intr-o analiza a Erste.
Reducerea rezervelor pentru lei va elibera in piata aproximativ 3,5 miliarde de lei, in timp ce noul nivel al rezervelor pentru valuta va imbunatati lichiditatea in valuta cu aproximativ 400 milioane euro, potrivit analistilor bancii.
Erste se asteapta la o continuare a relaxarii monetare in primul trimestru, cu scaderea dobanzii cheie la 3,5%, in timp ce rezervele minime pentru lei ar putea fi reduse la 8%, in doi pasi.
"Suntem sceptici in privinta unei noi diminuari a rezervelor minime obligatorii pentru valuta, avand in vedere varful de plata de 5,2 miliarde euro catre FMI din 2014", noteaza Erste.
Randamentele obligatiunilor de stat vor creste insa pe fondul retragerii stimulilor monetari de catre Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite si al apropierii alegerilor prezidentiale din luna decembrie, iar relaxarea din prezent a politicii monetare doar va atenua trendul de crestere a costului la care se imprumuta statul, considera analistii bancii.
In opinia acestora, principalele motive ale deciziei de miercuri a BNR sunt presiunile inflationiste inexistente si creditarea foarte scazuta a sectorului privat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman