10 predictii scandaloase Saxo Bank pentru 2014

Data publicarii: 17-12-2013 | Finante-Banci

Saxo Bank, banca globala de investitii, specializata in tranzactionari online si investitii pe pietele financiare internationale, lanseaza astazi deja celebrele "predictii scandaloase” pentru anul viitor. 

Desi probabilitatea ca oricare dintre predictii sa se adevereasca este redusa, ele sunt deduse de analistii Saxo Bank, bazandu-se pe o serie de evenimente politice si de piata care au fost considerate atunci improbabile.

Predictiile de anul acesta se refera la taxa de avere in UE si anularea de catre Banca Japoniei a datoriei publice, la o "mahmureala” a "celor cinci grasi” ai sectorului tehnologic sau la prabusirea indicelui titeiului Brent. Alte predictii economice intrevad o crestere a inflatiei in SUA, dupa marasmul politic care va preceda Actul II al Congresului, in timp ce Germania ar putea fi detronata din pozitia de campioana europeana si va cadea inapoi in recesiune.

Perspectivele pentru Brazilia, India, Africa de Sud, Indonezia si Turcia vor arata destul de gri daca procesul de "tapering” (QE) din SUA va duce la costuri marginale de capital mai mari, de pe urma cresterii ratelor de dobanda, riscand deficitele de cont curent si erodarea dolarului. Intre timp, Europa s-ar putea confrunta cu turbulente economice si politice, din momentul in care o alianta anti-UE va deveni cel mai mare grup din Parlamentul European.

Steen Jakobsen, economist sef al Saxo Bank comenteaza: "Acesta nu se vrea a fi un tablou pesimist. Este vorba despre evenimente critice care ar putea conduce catre o schimbare - speram, in bine. Pana la urma, privind inapoia istoriei, singurele schimbari reale au fost facute in urma esecului unei modalitati invechite de a aborda lucrurile. Asa cum stau lucrurile acum, bogatia globala si distributia veniturilor raman extrem de disproportionate, ceea ce inseamna ca o schimbare este mai necesara ca oricand, date fiind aceste dezechilibre nesustenabile. Anul 2014 ar putea si ar trebui sa fie anul in care mandatul pentru schimbare devine nu doar necesar, ci si implementat.”

"Mentionam ca aceste predictii nu sunt apelurile oficiale ale Saxo Bank pentru 2014, ci mai degraba un exercitiu de estimare a riscurilor majore, intentia fiind aceea de a incuraja investitorii sa se pregateasca de un worst case scenario inainte sa tranzactioneze sau sa investeasca”. 

Mai multe pot fi citite pe pagina dedicata predictiilor Saxo Bank: http://www.tradingfloor.com/blogs/outrageous-predictions

 1. Impozitul pe avere al UE anunta intoarcerea unei economii de tip sovietic

Panicata de deflatie si lipsa cresterii, Comisia Europeana va impune taxe de avere pentru oricine detine economii mai mari de 100,000 de dolari sau euro, in incercarea de a usura povara societatii.  Va fi miscare finala in directia unui stat european totalitar, riscand drepturile individuale si de  proprietate. Tranzactia fireasca este cumpararea de active hard si vinderea de active necorporale "umflate”.

2. Alianta anti-UE va deveni cel mai mare grup parlamentar

In urma alegerilor din mai, o alianta pan-europeana, anti-UE, va deveni cel mai mare grup din Parlamentul European. Noul Parlament European alege un presedinte parlamentar anti-UE iar sefii de stat si de guvern europeni esueaza in a alege un presedinte al Comisiei Europene, trimitand Europa inapoi in haosul politic si economic.

3. "Cei cinci grasi” ai tehnologiei se trezesc mahmuri in 2014

In timp ce sectorul tehnologiei informatiei din SUA se tranzactioneaza cu 15% sub evaluarea curenta a S&P 500, un mic grup de de actiuni tehnologice tranzactioneaza la un procent imens de 700% peste evaluarea de piata. Acesti "cinci grasi” - Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media si Yelp - se prezinta ca un fel de noua bucla crescuta intr-o bucla mai veche, multumita investitorilor care liciteaza pana la nivelul care sa prezinte grade mici de risc (dar si de castig).

4. Banca Japoniei, disperata, va elimina datoria publica dupa ce cursul valutar USDJPY va trece sub plafonul de 80

In 2014, revenirea economica ramane fara motor, fortand o scadere a activelor de risc si o intoarcere a investitorilor la yenul japonez. In disperare, Banca Japoniei va cauta sa stearga in 2014 datoria publica, o decizie care este purtata printr-o calatorie tensionata catre o incertitudine completa si un potential dezastru cu efecte negative nestiute.

5. Deflatia SUA: in curand si in orasul tau

Desi indicatorii ar putea sugera ca economia SUA este mai puternica, piata imobiliara ramane fragila iar cresterea salariilor aproape inexistenta. Cu un Congres asteptat sa performeze Actul II din sarada "Cum sa distrugi economia americana” in ianuarie, investitiile, locurile de munca si increderea economica vor avea din nou de suferit. Asta va impinge inflatia in jos, nu in sus, anul viitor, iar deflatia va fi din nou pe agenda FOMC.

6. Relaxarea cantitativa merge all-in pe credite ipotecare

Relaxarea cantitativa din SUA a impins cheltuielile de dobanda in jos si au propulsat activele direct pe Luna, creand, in paralel, un simt artificial al unei imbunatatiri economice. Provocari reale raman, in particular pentru piata imobiliara care este efectiv "pe aparate”. Asa ca FOMC va merge all in pe credite ipotecare in 2014, transformand runda a treia a relaxarii cantitative intr-un program de achizitionare MBS (Mortage Backed-Security) 100% si marind - uitati de povestea cu "tapering” - domeniul de aplicare al programului la 100 de miliarde de dolari pe luna.

7. Indicatorul Brent Crude scade la 80 dolari/baril, ca urmare a lipsei de raspuns din partea producatorilor

Pietele globale de petrol trec printr-o etapa de tranzitie in care productia se afla in crestere, prin metode neconventionale (in special in SUA si Canada), iar pe de alta parte asistam si la o crestere a productiei in Arabia Saudita. Asta va duce la scaderea barilului la 80 de dolari in indicatorul Brent Crude. Odata ce producatorii se vor intelege pe subiectul reducerii productiei, petrolul va raspunde printr-un salt puternic, iar industria va hotari ca preturile mari nu sunt o concluzie trasa dinainte.

8. Germania in recesiune

Performantele Germaniei vor dezamagi in 2014. Anii de cumpatare excesiva ai Germaniei au facut ca SUA sa-si intoarca atentia catre cea mai mare economie a zonei euro, iar un plan coordonat de celelalte economii cheie, in reducerea surplusului comercial excesiv, nu mai poate fi evitat. 

Preturile la energie in SUA au scazut, obligand companiile germane sa-si mute productia in Vest. Mai adaugam in mix si o competitivitate scazuta, ca urmare a cresterii salariilor reale si ca un stat chinez se va concentra mai mult pe consumul intern, dupa cea de-a treia plenara a Partidului Comunist.

9. Indicele CAC 40 scade cu 40%

Balonul equity, relaxat din punct de vedere cantitativ, se rostogoleste in 2014, insa actiunile se lovesc de zid si cad abrupt, din intelegerea faptului ca singurul pilot al pietei este asa-numita greater fool theory. Intre timp, starea generala din Franta se inrautateste sub coordonarea proasta a guvernului Francois Hollande. Spre sfarsitul anului, indicele CAC 40 scade cu peste 40% fata de varfurile atinse in 2013, in vreme ce investitorii se indreapta spre iesire.

10. "Cei cinci fragili” scad cu 25% in defavoarea dolarului

Procesul de "tapering” din SUA va conduce la costuri de capital marginale mai ridicate, de pe urma cresterii ratelor de dobanda. Asta va expune tarile cu deficit de cont curent in crestere la o deteriorare a apetitului, din prisma investitorilor globali, ceea ce, in ultima faza, ar putea forta o raportare negativa fata de valute, in special fata de dolarul american. Am inclus cinci tari in aceasta categorie: Brazilia, India, Africa de Sud, Indonezia si Turcia.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: