Biroul de spaga
Data publicarii: 11-11-2006STAREA DE SPIRIT. Ani intregi, lucrurile s-ar fi reglat perfect pentru politistul Sorin Crenganes. Fiorul fricii s-a tupilat si el printre oamenii de rand. Pe ei, "organul" Crenganes i-ar fi ocrotit cu grija cu care soimul pastreaza lesul, abia vanat, doar pentru el. Si frica, cica, nu mai trece...
OMUL. Si CV-ul. Sorin Crenganes a fost cinci ani sef de post la Capalnita, in Harghita. In felul lui, se spune ca ar fi un artist, aproape de desavarsire. "Specialitatea" in care i-ar lipsi egalul este peschesul.
PROTOTIPUL. In comuna arondata, inventivitatea sa e legendara: satenii spun ca si-ar fi tras ghiseul de luat mita in curtea unui localnic, iar "safe"-ul de valori, in pivnita acestuia. Unde depozita tot ce prinde-n natura: varza, fructe, lazi cu bere...
Apoi, a fost reclamat la Directia Generala Anticoruptie, a fost mutat disciplinar si de curand a fost trimis in judecata. Daca are ghinion, va face puscarie.
Pricinile
Majoritata celor care l-au reclamat pe agentul sef de la Capalnita nu vorbesc insa despre subiect. La inceput au fost 21 de reclamatii, dar in dosar procurorul a mai pastrat opt. Patru au numele Both, al cincilea este Szacs, altul este Csaba, mai este si un Gergely, dar si un Molnar. In timp, Crenganes i-a "ars" pe toti cu amenzi sau dosare penale. Laszlo Both spune ca i-a fost confiscat buletinul si l-a recuperat cu spaga. Arpad Molnar acuza ca i-a cumparat cauciucuri la masina. Politistul raspunde ca le-a inlocuit astfel pe cele spintecate de Molnar jr. cu cutitul. Peter Csaba transporta lemne si spune ca, oprit fiind, a dat bani sa scape, iar exemplele pot continua.
Oameni si cai
Profilul "Terminatorului" din Capalnita este insa greu de reconstituit la fata locului. La portile ferecate din sat nu apare nimeni, cand strainul bate. Pe strazi, la inceput de noiembrie, nu gasesti tipenie de om.
Sau daca da, mai este cate unul angajat in trafic, cu caii prinsi la caruta. La Capalnita, calul este, de fapt, primul indiciu ca acolo poate gasesti si omul. Iar al doilea, este carciuma.
"Nimeni nu-i duce dorul"
Un loc de intalnire pentru sateni e si vulcanizarea. In fata acesteia, sase insi, cu caii si carutele lor. Spun ca asteapta sa incarce lemne din magazia situata in spate. Mutrele lor denota ca au avut divergente. Unul scuipa, cand aude numele fostului sef de post. Altul sopteste ca nu a avut nimic cu politistul, dar ca nici nu plange dupa el.
Ceilalti se uita urat pentru ca vorbeste. Ca sa incheie discutia, cel mai batran tuna dintr-o data: "Nu-i duce nimeni dorul. Du-te la biserica si gasesti acolo, la bar, cine sa-ti vorbeasca", zice mosul.
Peste drum, Lorenz, un tanar cu frunte lata si-o salopeta care il inghite cu totul, sopteste din caruta singurele sunete pe care le stie bine in romana... un numar de telefon. "E Both Vancy, cu curtea", mai adauga acesta, referindu-se la cetateanul in ograda caruia seful de post si-ar fi facut "biroul" de luat mita. Dar Vancy nu raspunde si nici acasa nu e, si nici prin carciumi, si nici pe strazile comunei.
Localnicii acuza pe soptite
Nu departe, trece padurarul fara nume. Misteriosul localnic pare ca stie tot: "Oprea dubite in sosea, le tragea in curte la Vancy si descarca cate ceva. La masina mica, spaga era in lei, intrebati...", spune acesta.
Omul zice ca e patit. "Mi-a zis ca merge la mare si sa-i dau lemn sa vanda. I-am dat si l-a valorificat la Marcel, din Brasov, care cumpara de la toti", incheie padurarul fara nume. Despre Marcel insa altii spun ca n-au auzit de el.
Centrul este semnalizat de o biserica solida. Alaturi e prima carciuma. Inauntru, manele, slagare maghiare din anii '80 si "cantareti" de ocazie animati de rachiul ingurgitat. Frank se proclama betiv profesionist.
Ochii ii misuna in orbite ca zarurile aruncate de-o fire stangace. "Ii prindea pe oameni cu ("hac!") lemne si ii busea ("hac-hac!"). Lua el amenzile, se zice", incheie Frank. In carciuma vecina, mosul Stefan Peter prinde curaj subit. A "dovedit" si al treilea paharel de posirca. "Nu ne mai intelegeam nici cu tiganii, nici cu Dumnezeu.
Oamenii nu aveau dreptate, chiar daca i-a furat tiganii. Ii dadeau ceva si tu reclamai ca prostu'", explica batranul de 73 de ani. La celelalte mese, privirile stau fixe peste umeri. Urmaresc discutia ca detectivii camuflati degeaba. Sughiturile mosului Peter se intetesc deja...
Teoria conspiratiei
"Victima lui Verestoy"
Sorin Crenganes (foto) a fost retrogradat, in mai, dupa inceperea urmaririi penale. A fost detasat 50 de kilometri mai incolo, in Madaras. Crede in teoria conspiratiei. Faptele de care e acuzat sunt anterioare anului 2004. Totul ar pleca de la lemn, ar trece prin primarie si ar ajunge la deputatul Verestoy Attila.
"M-am bagat prea mult in mafia lemnului. Aici, 60% dintre oameni fura din padure, iar in varf sunt primarul Benedek Istvan, prieten cu Verestoy Attila si seful composesoratului, domnul Pal", povesteste politistul.
Edilul spune ca nu e la curent cu ancheta, dar recunoaste ca e "in bune relatii cu Verestoy. "... Se pare ca ii incurc pe afaceristii mari cu gatere", se confeseaza Crenganes. Verestoy nu a raspuns la telefon, pentru confruntare.
In august, politistul a aflat ca "doi s'un sfertul" (unitatea de protectie interna a MAI) i-a facut in decembrie testul de fidelitate, momindu-l cu tot felul de ispite. Inainte de DGA, au fost si Internele de la judet care l-au controlat daca fura gaz de la stat. Apoi, au inceput sa curga reclamatiile care au alcatuit dosarul. "Mi-e frica ca ma executa astia. Dar rechizitoriul e vraiste, reclamantii nu au dovezi, iar trecutul meu e curat.
Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani