Canada: Summit pentru incurajarea microcreditului
Data publicarii: 10-11-2006
Toate aceste persoane sustin ca imprumuturile de mici sume de bani, pentru indivizi sau pentru intreprinderi mici reprezinta un mijloc de a iesi din saracie pentru zeci de milioane de persoane.
Summitul are ca scop punerea la dispozitia unui numar de 175 de milioane de persoane a acestui tip de credit, pana in 2015, cu toate ca tinta de 100 de milioane, fixata ca obiectiv in 1997, pentru 2005, a fost atinsa abia anul acesta.
Microcreditul a fost adus in atentia larga de atribuirea, in luna octombrie, a premiului Nobel pentru Pace lui Muhammad Yunus, considerat parintele acestei metode de dezvoltare.
"Summitul si noile obiective pentru 2015, care vor fi anuntate la Halifax, ne vor ajuta sa luptam cu saracia si sa atingem obiectivele de dezvoltare fixate de Natiunile Unite", a declarat directorul acestei campanii, Sam Daley-Harris.
Principiul microcreditului este acela de a imprumuta sume foarte mici de bani persoanelor care treiesc cu mai putin de un dolar pe zi, pentru a-i ajuta sa-si deschida propriile intreprinderi. Aceasta metoda este promovata, de mai multi ani, de Yunus, in varsta de 66 de ani, numit si "bancherul saracilor".
Ideea microcreditelor a convins un numar mare de personalitati, din domenii diferite, printre care si pe forbalistul Zinedine Zidane, care a mers, saptamana aceasta, in Bangladesh, la invitatia lui Muhammad Yunus, pentru a lansa o intreprindere alimentara controlata, in comun, de Danone si de Grameen Bank.
Marile banci internationale, precum grupul olandez ING sau cel american Citigroup, au inceput sa arate interes fata de aceasta initiativa, la fel si o serie de companii multinationale. Reprezentantii multora dintre acestea vor fi prezenti la summitul din Halifax, care a fost sponsorizat de grupul chimic Monsanto si de Johnson and Johnson.
Microcreditele, cu o valoare medie de o suta de dolari, nu au nici o conditie de garantie. Acest tip de credit este acordat, de obicei, femeilor, care, in lumea a treia, se ocupa de gestionarea finantelor familiilor din care fac parte.
Potrivit estimarilor, un numar de unu sau 1,2 miliarde de persoane traiesc, in prezent, in lume, cu mai putin de un dolar pe zi.
Sursa: NewsIn Financial Banking
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii