Anca Boagiu: Aplicarea impozitului diferentiat va determina o explozie a evaziunii fiscale
Data publicarii: 28-10-2013 | Finante-BanciPrim-vicepresedintele PDL Anca Boagiu sustine ca Guvernul planuieste sa aplice un impozit pe venit diferentiat, care, in opinia sa, ar putea determina o "explozie" a evaziunii fiscale.
"PDL solicita Guvernul Ponta sa inceteze sa ne mai saraceasca, sa ne mai invrajbeasca si sa ne mai separe. (...) Am sesizat intentia Guvernului de marire a cotei unice, aceasta masura a fost insa retrasa, dar trebuie sa fim constienti de ceea ce ni se pregateste. Pe fond, ni se pregateste o lovitura mult mai puternica pentru economie. Este o masura deja anuntata, discutam despre impozitul diferentiat. Acesta ar insemna explozia evaziunii fiscale. (...) Putem ajunge si la o crestere a impozitelor de 35%", a spus Anca Boagiu duminica, intr-o conferinta de presa.
Acesta a precizat ca sub Guvernul Nastase, care a aplicat cota diferentiata, evaziunea fiscala era de 40%, adaugand ca Guvernul Ponta intentioneaza sa aplice patru cote de impozitare diferentiate, respectiv de 15%, 25% si 35%.
"Cianura pregatita de Guvernul Ponta romanilor se numeste impozitul diferentiat. Acesta, conform calculelor prezentate de Ponta cand era in opozitie, are valoare de 35%. PDL a introdus cota unica de 16% in decembrie 2004, iar efectele au fost imediate: bani la bugetul tarii si reducerea evaziunii fiscale. In plus, in programul de guvernare al PDL era vizata reducerea ei la 12%. Practic, vom scoate din buzunare circa 11 milioane lei in cazul cresterii cotei unice la 22%", a mai spus Anca Boagiu.
Premierul Victor Ponta a declarat recent ca, in opinia sa, cota unica de impozitare, in prezent de 16%, potrivit programului de guvernare si acordului in USL, ''poate si ar fi bine sa fie scazuta pentru categoriile de persoane care au venituri reduse, acea scadere la 12 si la 8%''.
De asemenea, liderul PNL, Crin Antonescu, a precizat ca treptele de impozitare care ar putea fi introduse se refera doar la persoanele cu venituri reduse.
"Nu se misca, in sus in orice caz, cota unica de impozitare in Romania, cea de 16%. In programul electoral, ca si in programul de guvernare al USL, unul dintre puncte, cat se poate de concret, cat se poate de explicit, cu cifre, este cel care vorbeste despre mentinerea cotei maxime de 16%, indicand si dorinta guvernului, majoritatii parlamentare ca pe parcursul mandatului sa poata recurge chiar la niste trepte inferioare, de 12, respectiv 8% pentru anumite categorii de venituri", a subliniat liderul PNL.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile