Oferta publica Romgaz incepe marti
Data publicarii: 21-10-2013 | BursaOferta publica initiala de actiuni a Romgaz incepe marti, 22 octombrie, ca urmare a aprobarii prospectului de oferta de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara /ASF/ in data de 18 octombrie, precizeaza un comunicat al companiei Romgaz remis luni AGERPRES.
Cu numai doua zile in urma, sambata, Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizari din Departamentul pentru Energie, a declarat pentru AGERPRES ca subscrierile din oferta Romgaz vor incepe luni si abia de miercuri acestea vor fi operate in sistem, intrucat este nevoie de mai multe activitati premergatoare.
'Oferta Romgaz va incepe luni, asa cum am stabilit, chiar daca prospectul a fost aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor abia vineri seara. De luni se vor putea face subscrieri, care vor incepe sa fie operate in sistem abia de miercuri. Pana atunci se vor deschide conturi, se vor face lucrurile premergatoare. Oricum, pana miercuri nu puteam face o comunicare privind situatia subscrierilor. Bancile si consultantii implicati in acest proces ne-au dat asigurari ca nu va fi nicio problema sa procedam asa', a spus Dumitrascu.
a precizat ca, in acest fel, se rezolva si conformarea la legislatia din domeniu, care cere sa treaca doua zile lucratoare intre aprobarea prospectului si inceperea ofertei.
Pretul orientativ de vanzare a fost stabilit intre 24 si 32 de lei pe actiune, ceea ce reprezinta un interval de pret intre 7,38 si 9,84 dolari SUA pentru un Certificat Global de Depozit (GDR), fiecare GDR reprezentand o actiune.
Oferta publica initiala include actiuni si Certificate Globale de Depozit pentru publicul din Romania si actiuni si GDR-uri pentru investitorii institutionali din afara Romaniei.
Ministerul Economiei ofera pana la 57.813.360 de actiuni reprezentand intre 1,39 miliarde de lei si 1,85 miliarde de lei (426,66 milioane de dolari SUA pana la 568,88 milioane de dolari SUA), incluzand 13% fond de stabilizare.
Pretul indicativ implica o capitalizare de piata pentru companie intre 9,25 si 12,33 miliarde de lei ( intre 2,84 si 3,79 miliarde dolari SUA).
Dupa oferta, Ministerul Economiei va detine cel putin 70% din actiunile companiei, iar Fondul Proprietatea isi va mentine pachetul existent de 15% din actiunile companiei, restul fiind reprezentat de actiunile tranzactionate liber pe piata.
Crearea Registrului Institutional si prezentarea ofertei catre investitori (roadshow) incep luni si sunt planificate sa se incheie pe 31 octombrie. Oferta pentru investitorii mici incepe din 22 octombrie si este planificata sa se incheie pe 31 octombrie.
Tranzactiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul 'SNGR' si tranzactiile de actiuni pe Bursa de la Bucuresti, sub simbolul 'SNG', sunt planificate sa inceapa pe 12 noiembrie.
Goldman Sachs International si Erste Group Bank actioneaza in calitate de coordonatori globali comuni pentru oferta. Banca Comerciala Romana si SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiti lead manageri pentru piata locala.
'Suntem incurajati de nivelul initial de interes exprimat fata de Romgaz, atat de investitorii din Romania cat si de cei de la nivel international. Credem cu tarie ca privatizarea si liberalizarea sectorului energetic sunt cele mai bune cai de a dezvolta in viitor economia noastra, protejand interesele consumatorilor din Romania. In acelasi timp, ne asteptam ca oferta sa fie un sprijin pentru strategia de crestere si internationalizare a Romgaz', a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
'Avand in vedere alaturarea dintre fluxul de cash puternic si potentialul semnificativ de crestere a veniturilor, credem ca Romgaz este bine pozitionat sa ofere o crestere pe termen lung a valorii pentru actionari. Oferta noastra este o etapa cruciala in dezvoltarea noastra si asteptam cu mult interes intalnirile cu investitorii, in saptamanile care urmeaza, pentru a oferi mai multe detalii despre planurile noastre', a aratat Virgil Metea, directorul general al Romgaz.
Romgaz este cel mai mare producator si furnizor de gaze naturale din Romania si, conform Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, a detinut, in 2012, o cota de 50,1% din productia interna de gaze naturale si a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din Romania. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ explorarea si productia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea in depozite subterane si productia de electricitate. In 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman