Procedura de achizitii simplificata pentru beneficiarii de fonduri europene din mediul privat
Data publicarii: 17-10-2013 | Finante-BanciBeneficiarii din mediul privat vor derula o procedura simplificata in cazul achizitiilor de bunuri de peste 30.000 de euro, a celor de servicii cu o valoare cuprinsa in intervalul 30.000-200.000 de euro, respectiv a achizitiilor de lucrari cu o valoare cuprinsa in intervalul 100.000 - 5.000.000 de euro, ca urmare a abrogarii Ordinului de ministru nr. 1.050/2012. Actul normativ a fost abrogat prin emiterea unui Ordin semnat de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care va intra in vigoare la data publicarii acestuia in Monitorul Oficial. Noul Ordin reglementeaza procedura simplificata pe care o vor respecta beneficiarii de fonduri europene din sectorul privat.
Potrivit noii proceduri, beneficiarii din mediul privat vor publica anunturile de achizitii intr-o sectiune a paginii web a Ministerului Fondurilor Europene, www.fonduri-ue.ro, fara a suporta niciun cost. Apoi, din toate ofertele primite o vor alege pe cea pe care o considera cea mai buna, argumentand optiunea facuta prin intocmirea unei note justificative. In acest mod va fi respectat principiul transparentei impus de cerintele Comisiei Europene. Beneficiarii care nu vor publica anunturile de achizitii pe pagina web a Ministerului Fondurilor Europene vor fi sanctionati prin aplicarea unei corectii de 25%. In acelasi timp, cei care ulterior nu vor publica pe site-ul mentionat numele castigatorilor selectati, vor suporta corectii de 5%. O alta imbunatatire semnificativa adusa de noul Ordin este eliminarea obligativitatii reluarii procedurii de achizitie daca nu sunt primite cel putin trei oferte conforme.
"Introducerea acestor reglementari flexibile a fost agreata de serviciile Comisiei Europene. Simplificarea substantiala a regulilor pe care trebuie sa le respecte beneficiarii din mediul privat va permite implementarea proiectelor intr-un ritm alert, cu efecte pozitive pentru contractorii din cadrul proiectelor si pentru intreaga economie”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Prin Ordinul de ministru 1.050/2012 au fost impuse beneficiarilor privati proceduri de achizitie similare cu cele care trebuie respectate de beneficiarii din sectorul public, chiar daca legislatia europeana nu contine astfel de prevederi.
"Beneficiarii din mediul privat cofinanteaza proiectele pe care le implementeaza din resurse proprii si, din acest motiv, sunt motivati sa utilizeze eficient resursele pe care le au la dispozitie”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Beneficirii care la data intrarii in vigoare a noului Ordin deruleaza achizitii conform vechilor reglementari nationale pot opta pentru anularea procedurilor de achizitii si reluarea acestora conform noii proceduri. Autoritatile de Management ale programelor operationale au obligatia ca in termen de cinci zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a noului Ordin, sa modifice procedurile si orice alte reglementari pentru ca acestea sa fie conforme cu prevederile Ordinului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman