Ministrul Agriculturii: Reducerea TVA la carne, din august-septembrie 2014
Data publicarii: 11-10-2013 | EconomieDecizia de reducerea TVA la carne va fi luata numai dupa ce se vor vedea efectele produse de aceasta masura la paine si pe tot lantul, iar acest lucru se va intampla, probabil, pe parcursul anului 2014, undeva in august-septembrie, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent in fosta vatra a satului Rubla, din judetul Braila.
"Daca efectul de reducere a TVA la paine se va resimti, in sensul de a salva locurile de munca, de oferi un mediu concurential corect, de a salva societatile respective, de a avea incasari la bugetul de stat si de a se ieftini produsele, abia in momentul acela ne gandim si la extinderea masurii de reducere a TVA si la alte produse. Urmatorul produs, din ratiuni economice si din calculele facute la minister, este carnea, dupa aceea ne gandim la legume-fructe, la lapte si in alte sectoare in care evaziunea a ajuns la cote alarmante. Credem ca prin doua actiuni care vin in acelasi timp, respectiv reducerea fiscalitatii si intarirea controlului, putem sa combatem evaziunea si putem sa avem efectele pe care le-am amintit", a spus Constantin.
Intrebat cand estimeaza ca va fi redusa TVA la carne, seful MADR a mentionat ca intr-un an de zile, cel mai probabil, august - septembrie 2014.
"Daca stiti acordul si scrisoarea cu FMI, acolo se spune pe parcursul anului 2014. Este bine ca avem un termen, nu atat de restrictiv, pentru a avea timp sa se implementeze aceasta masura. Cred ca, dupa un an de zile, undeva august - septembrie 2014, vom face evaluarea si vom lua o decizie daca vom extinde. Daca masura va avea succes, la paine si pe tot lantul, FMI nu va mai cere masuri de garantii suplimentare, sa crestem taxele in alta parte", a adaugat ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat ca, potrivit statisticilor oficiale, pretul painii a scazut, in medie, cu 11,5% dupa reducerea TVA la 9%.
"Ma bucur ca zilele acestea exista anumite statistici, prezentate chiar de INS, care arata ca pretul la paine a scazut cu un procent de 11,5%, in medie, ceea ce este un lucru foarte bun. Cei care au semnat un acord de buna voie cu MADR s-au tinut de cuvant si pretul a scazut exact cu diferenta de TVA. Este primul efect benefic. Imi doresc, in continuare, ca institutiile de control sa lucreze in acelasi ritm. In luna septembrie au fost mult mai multe controale decat in trecut, au fost foarte multe sanctiuni, au fost foarte multe mijloace de transport indisponibilizate, foarte multe amenzi si prejudicii foarte mari descoperite", a explicat seful MADR.
In ceea ce priveste reducerea evaziunii in sectorul de legume si fructe, Constantin a afirmat ca se are in vedere modificarea legislatiei pentru eliberarea certificatului de producator.
"Ne gandim la inlocuirea acestuia cu un atestat de producator si mai departe cu un carnet al producatorului care sa insoteasca marfa. Cred ca aceste masuri si aceasta legislatie noua poate sa combata evaziunea fiscala si in acest sector", a adaugat oficialul Ministerului Agriculturii.
Evaziunea fiscala in sectorul carnii este estimata la 230 de milioane de euro, dupa ce TVA a fost majorata la 24% la mijlocul anului 2010.
Reprezentantii MADR au afirmat recent ca odata cu introducerea TVA de 24% au 'disparut' subit zeci de mii de tone de carne si produse din carne, pe care le regasim in economia subterana. Se apreciaza ca numai la carne de porc au disparut 71.000 de tone in economia subterana la nivelul anilor 2011 si 2012, ceea ce a condus la neincasarea la bugetul national a 30 de milioane de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani