Un ipotecar in lei inghite lunar trei sferturi dintr-un salariu mediu
Data publicarii: 09-10-2013 | Finante-BanciCreditele de retail in lei sunt mai ieftine decat cele in forinti si respectiv zloti, dar ratele lunare fac o "gaura" mai mare in buzunarele romanilor decat in cele ale vecinilor unguri sau polonezi.
Dobanda medie la creditele de consum in lei ajungea la 14,8% pe an la sfarsitul lunii iulie, usor sub dobanda platita de un ceh pentru un credit in coroane, dar vizibil sub costul unui imprumut in zloti sau forinti. Dobanda efectiva la un credit in coroane era de 15%, in timp ce imprumuturile in zloti si cele in forinti afisau dobanzi de 20,4% si respectiv 22,6% pe an, potrivit datelor dintr-un studiu al Raiffeisen Research.
"Romania are una dintre cele mai mici rate de dobanda din regiune la creditele de consum in moneda locala. Marjele peste dobanda interbancara sunt cele mai mici din regiune. Costul total al creditelor imobiliare in lei este mai mare decat cel al imprumuturilor in zloti sau coroane, dar este mai mic comparativ cu costul creditelor imobiliare in forinti", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen, autorul studiului.
Un polonez plateste o rata lunara de echivalentul a 230 de euro pentru un credit imobiliar de valoare medie (echivalentul a 40.000 de euro), in timp ce un credit in lei cu o valoare similara are o rata de echivalentul a 270 de euro. Doar ungurii platesc mai mult, respectiv echivalentul a 330 de euro.
Daca raportam insa rata lunara la salariul mediu, romanii fac cele mai mari eforturi pentru a-si achita ratele. Astfel, o rata la un imobiliar de valoare medie ajunge la 77% din salariul mediu pe economie, fata de o pondere de 50% in Polonia sau 27% in Cehia. Cehii au cele mai mici dobanzi la imobiliarele in moneda locala dintre toate tarile din regiune, de 3,5% pe an, cost similar cu cel al imprumuturilor in euro.
Bancherii au inceput sa promoveze mai agresiv creditele in lei pentru achizitia de locuinte in ultimul an, fortati in principal de lipsa resurselor in valuta. Dobanzile la imobiliarele in lei au scazut cu circa doua puncte procentuale in ultimii doi ani, dar bancherii au ezitat sa taie din marjele de castig si au ajustat dobanzile doar la costul in scadere al finantarii interbancare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile