FMI si-a imbunatatit estimarile privind evolutia economiei romanesti
Data publicarii: 09-10-2013 | Finante-BanciFondul Monetar International estimeaza ca in acest an Romania va inregistra o crestere economica de 2%, urmata de un avans de 2,2% in 2014, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat marti de institutia financiara internationala.
Ambele cifre au fost revizuite in sus fata de estimarile din primavara acestui an, cand FMI prognoza ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,6% in 2013 si de 2% in 2014.
De asemenea, FMI a redus usor estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania, acestea urmand sa creasca cu 4,5% in 2013 si cu 2,8% in 2014, fata de estimarile din primavara, care vorbeau de o crestere de 4,6% anul acesta si 2,9% anul viitor.
In ceea ce priveste regiunea Europei emergente, FMI estimeaza ca aceasta va inregistra o crestere economica de 2,25% in 2013 si un avans de 2,75% in 2014, avertizand insa ca o recesiune prelungita in zona euro ar fi un risc major pentru ele.
La nivel global, FMI si-a revizuit in jos estimarile privind cresterea economiei globale in acest an si anul urmator, in special ca urmare a incetinirii marilor economii emergente. Fondul prognozeaza ca economia globala va creste cu 2,9% in acest an si cu 3,6% in 2014, cu 0,2 puncte procentuale mai putin decat precedentele estimari ale FMI.
Zona euro va iesi din recesiune anul urmator, insa relansarea va fi una modesta apreciaza FMI. Potrivit celor mai recente prognoze economice ale Fondului, zona euro va cunoaste in acest an o recesiune mai putin profunda decat se anticipa (minus 0,4% in loc de minus 0,5%) urmand ca in 2014 sa revina in teritoriul pozitiv cu o crestere de 1,0%.
La finele lunii trecute, Consiliul directorilor executivi ai Fondului Monetar International a aprobat un nou acord stand-by pe 24 de luni, in valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST - Drepturi Speciale de Tragere - n.r.) pentru Romania, acord care ar putea aseza tara pe calea spre iesirea de sub sprijinul Fondului. FMI considera ca economia romaneasca este inca vulnerabila la socuri externe, incluzand volatilitatea fluxurilor de capital, iar agenda reformelor nu a fost inca finalizata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile