Carpatica Asig: Pierderile si semnalele ASF au constrans o repozitionare a pietei RCA

Data publicarii: 03-10-2013 | Finante-Banci

"A fost problematic in conditiile unei recesiuni sa practici majorari de tarife. Ca urmare, in ani ulteriori ivirii crizei economice asiguratorii au devenit mult mai precauti si au incercat sa-si mentina cota de piata, ceea ce s-a reflectat in rezultatul final negativ la nivelul intregii industrii", spune Ina Crudu (foto), director general Carpatica Asigurari.

Valoarea profitului cumulat la nivelul intregii piete, la finele lui 2012 a fost de 201,3 mil. lei, in scadere cu 21,68% fata de rezultatul aferent din 2011, in timp ce pierderea cumulata a fost de 522,9 mil. lei, care s-a diminuat cu doar 10,30%. Ca urmare, la nivelul intregii piete de asigurari, rezultatul net al activitatii in anul 2012 a fost negativ, pierderea totala situandu-se la 321,5 mil. lei. Profit au inregistrat 22 societati, in timp ce 17 societati au inregistrat pierdere, conform raportului anual publicat de ASF.

"Normal ar fi ca fiecare linie de asigurare sa fie profitabila, nu numai activitatea per total. Cu atat mai mult cu cat RCA-ul reprezinta o pondere importanta din totalul pietei de asigurari. Insa, pierderile din ultimii ani si avertismentele primite din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF - n.r.) cred ca au dus la o repozitionare a pietei de asigurari pe RCA", apreciaza managerul Carpatica Asig.

In opinia sa, presiunea pusa de companiile cu tarife mai scazute pe segmentul RCA, precum si criza economica sau inclinatia populatiei de a cheltui pe timp de recesiune cat mai putin pe un produs care nu are beneficii directe si imediate, a franat in ultimii ani cresterea preturilor, desi daunele nepatrimoniale au sustinut continuu o presiune constanta.

"Frecventa si dauna medie sunt, asa cum se stie, in crestere pe RCA, acest segment fiind responsabil pentru pierderile industriei in ultimii opt ani. Desi este normal sa-i oferi clientului un pret cat mai atracti, in acelasi timp tot acesta este si cel mai afectat in final, deoarece acel pret nu reflecta costurile reale. Cred, totusi, ca rata daunei o sa scada, cu atat mai mult cu cat in ultima vreme asistam la o crestere a primei medii. Totodata, unele companii au gasit solutii pentru un control mai bun pe dauna medie patrimoniala, alegand, de exemplu, utilizatorii de autovehicule cu un istoric bun de daune, in contextul in care asistam in continuare la o invechire a parcului auto", spune Ina Crudu.

Integral in Wall Street

Ultimele stiri pe BankNews.ro: