Companii care ofera dividende mai mari decat depozitele bancare
Data publicarii: 26-09-2013 | Finante-BanciSocietati de prim rang cu o situatie financiara stabila au oferit anul acesta un randament al dividendelor mai mare decat rata dobanzii bancare. Tradeville va prezinta o lista a companiilor cu o politica de dividend atractiva care ar putea aduce actionarilor castiguri mai mari decat depozitul bancar.
Analiza Tradeville porneste de la premisa ca parcurgem acum o perioada excelenta pentru investitii si speculatii, dar nu si pentru economisire in sens traditional. "Pe de o parte avem indici si actiuni la maxime istorice, pe de alta parte e publicul larg care abia isi poate proteja economiile de inflatie. BNR s-a angrenat intr-un ciclu de relaxare monetara prin reducerea ratelor dobanzii de referinta la lei, asadar consideram ca nu exista elemente care sa induca ideea unei cresteri a ratelor dobanzilor bancare ci, mai degraba, o continuare a trendului descendent inceput anul trecut. Astfel, educatia in alegerea strategiilor de investire la nivel individual devine un element obligatoriu, aspect pe care Tradeville a pus accent in ultima perioada. Organizam lunar module educationale formate din trei cursuri structurate pe niveluri de dificultate, de la notiuni introductive pana la strategii de tranzactionare si indicatori global macro”, explica Ovidiu Dumitrescu, CFA, dir. gen. adj. Tradeville.
Spre deosebire de randamentele modeste la depozitele bancare, uneori negative, piata locala de actiuni este pozitionata pentru crestere gratie fundamentelor macroeconomice deosebit de favorabile, precum excedentul de cont curent si cursul de schimb stabil. "Pe parcursul ultimilor trei ani, cel mai important indice compozit al bursei de actiuni din Romania, BET, s-a tranzactionat intr-un interval cuprins intre 4,000 puncte si 6,000 puncte. Investitorii pot urmari, pentru urmatoarele luni, o recalibrare a indicelui deasupra limitei superioare a intervalului amintit. Ei pot profita de aceasta oportunitate fie prin achizitia unitatilor de fond ale unicului ETF listat la BVB, care replica indicele BET, fie prin investitii directe intr-o serie de actiuni ale unor companii de prim rang, cu o situatie financiara stabila si o politica de dividend atractiva”, apreciaza Dumitrescu.
Dupa segmentarea dobanzilor in functie de anvergura bancilor locale, echipa de analiza Tradeville a selectat cele mai atractive societati listate la Bursa de Valori Bucuresti, in functie de istoricul acestora in recompensarea actionarilor. Tinand cont de profiturile bugetate pentru 2013, de masura in care aceste obiective au fost indeplinite la jumatatea anului si de politica fiecarei companii privind distributia dividendelor, analistii Tradeville au estimat dividendele care ar putea fi platite anul viitor.
Se remarca in primul rand SIF-urile, care au oferit in mod traditional dividende consistente, iar randamentele previzionate pentru 2014 depasesc de departe atat dobanzile oferite de bancile importante, cat si pe cele ale bancilor de nisa. Companii precum Antibiotice sau Banca Transilvania au ales sa-i recompenseze pe investitori si prin distributia de actiuni gratuite, fapt care creste randamentul total. Nu in ultimul rand, companiile de utilitati, care au beneficiat de cresterea tarifelor reglementate de catre ANRE, creeaza asteptari pentru rezultate financiare imbunatatite si, deci, alocarea unor dividende generoase. "In concluzie, consideram ca investitorii pot profita de aceste oportunitati si de contextul macro favorabil pentru a-si directiona o parte din investitii catre piata de capital”, declara directorul adjunct Tradeville.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani