Romania trebuie sa plateasca 122,1 milioane euro catre FMI, luni
Data publicarii: Astazi, 23-09-2013 | Finante-BanciRomania trebuie sa plateasca, luni, 122,1 milioane euro catre Fondul Monetar International (FMI) din imprumutul stand-by contractat in 2009, suma provenind din rambursari de rate de capital, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.
Romania trebuie sa efectueze, in acest an, plati in valoare totala de peste 1,164 miliarde euro catre FMI, UE si BIRD. De la inceputul anului, din suma totala datorata au fost achitate 756,2 milioane euro.
Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Varful de plata in cadrul acestui pachet este in anul 2015, cand autoritatile trebuie sa ramburseze 1,826 miliarde de euro.
In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.
Din acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).
Cea de-a 8-a transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.
In sedinta din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat incetarea mai devreme a acordului precedent si incheierea unui nou aranjament stand-by cu Romania, de tip preventiv, pentru o perioada de 24 luni, in suma de 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro), reprezentand 300% din cota Romaniei la FMI. In 15 martie 2013 board-ul Fondului Monetar International a aprobat prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu Romania, pana la 30 iunie.
In 31 iulie 2013, seful Misiunii FMI, Andrea Schaechter, a spus ca autoritatile romane si misiunea Fondului Monetar International si Comisiei Europene au ajuns la un acord la nivel tehnic in privinta noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioada de 24 luni.
Proiectul final de scrisoare de intentie a fost trimis la Fondul Monetar International pe 12 septembrie.
Asistenta financiara va fi de 4 miliarde euro, acordata in mod egal de FMI si Comisia Europeana. Noul acord stand-by de tip preventiv urmeaza sa fie aprobat de board-ul FMI pe parcursul lunii septembrie.
Premierul Victor Ponta a declarat, recent, ca in scrisoarea de intentie nu exista nicio obligatie din partea Guvernului Romaniei de a supraimpozita sau de mari impozitele persoanelor fizice autorizate si pe drepturile de autor.
"In compensatie cu scaderea TVA la paine avem accizele la bunuri de lux, yachturi si asa mai departe, si de la 1 ianuarie 2014, in compensatie cu banii pe care i-am dat inapoi la pensionari pentru cote de asigurari de sanatate, cei care au venituri din chirii platesc 5%, dar in limita a cinci salarii medii pe economie. Nu exista nicio obligatie din partea Guvernului Romaniei de a supraimpozita sau de mari impozitele persoanelor fizice autorizate si drepturile de autor, pentru ca a existat aceasta poveste si vreau sa o aflati de la mine. Solicitarea din partea celor de la FMI si de la Comisia Europeana legat de acest lucru exista. De altfel, domnul Ialomitianu, fostul ministru PDL, ne-a confirmat. Și in 2010 au cerut acelasi lucru si in 2013. (...) Nu avem nicio obligatie si nu avem prevazut asa ceva. Avem prevazute cele doua lucruri pe care nu voi obosi sa le spun si pe care eu le consider corecte: se maresc accizele la bunuri de lux pentru TVA la paine si ma bucur de acest lucru si sa marim cotele de asigurari de sanatate la cei cu venituri din chirii, ca sa nu mai iau de la cei cu pensii sub 740", a spus primul ministru la un post de televiziune.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman