ProCredit Holding este actionarul majoritar al ProCredit Bank Romania
Data publicarii: 23-09-2013 | Finante-BanciProCredit Holding a incheiat cu succes preluarea actiunilor ProCredit Bank Romania. In urma acestui proces, ProCredit Holding a devenit actionarul majoritar al bancii; International Projekt Consult GmbH (IPC) a ramas actionar minoritar al bancii.
Aceasta preluare de actiuni face parte dintr-o strategie de consolidare globala prin care ProCredit Holding, compania-mama germana a grupului ProCredit, a preluat pachetele minoritare de actiuni in toate bancile ProCredit, consolidand astfel baza de capital a grupului si optimizandu-i fluxurile operationale. Incepand cu anul 2012, grupul ProCredit este supravegheat la nivel consolidat de catre Autoritatea Federala de Supraveghere Financiara din Germania (BaFin).
Grupul ProCredit este compus din 22 de institutii financiare - o banca in Germania, 11 institutii in Europa de Est, 7 in America Latina si 3 in Africa. Printre actionarii ProCredit Holding se numara compania de consultanta IPC, Fundatia DOEN, IFC, KfW si FMO. Acesti actionari vor continua sa se implice indeaproape in activitatea ProCredit Bank Romania prin intermediul holding-ului.
"Scopul acestei actiuni este acela de a consolida grupul de banci ProCredit din intreaga lume avand un management solid si determinat si baza stabila de capital a ProCredit Holding,” a declarat Helen Alexander, membru in consiliul de administratie al ProCredit Holding. "Aceasta consolidare globala a inceput acum mai bine de cinci ani, iar rezultatele noastre financiare foarte bune ne arata reusita acestui demers.”
La jumatatea anului 2013, grupul bancar ProCredit avea un portofoliu de credite in derulare de 4,3 miliarde de euro compus din aproximativ 514.000 credite; dintre acestea, 92% sunt mai mici de 30.000 euro si au fost acordate intreprinderilor mici. Totodata, grupul are un portofoliu de depozite de peste 3,7 miliarde euro in aproximativ 3,2 milioane de conturi.
Rezultatele financiare consolidate ale grupului ProCredit la mijlocul anului 2013 arata un nivel al capitalului propriu de 513 milioane euro, cu un randament de 8,7%.
ProCredit Bank Romania a fost infiintata in 2002 si ramane in continuare un partener responsabil si de incredere pentru clientii sai. Finalizand anul 2012 cu rezultate financiare bune, la mijlocul lui 2013 banca si-a consolidat un portofoliu stabil de credite active de 240 milioane euro si un portofoliu de depozite atrase de la clienti de 192 milioane euro. Astfel, ProCredit Bank Romania si-a mentinut un nivel confortabil al lichiditatii, in ciuda conditiilor macroeconomice dificile.
Banca intentioneaza sa isi consolideze si pe mai departe portofoliul de clienti, in special pe segmentul afacerilor foarte mici si mici, si, in acelasi timp, isi propune sa aiba o crestere constanta si in anii urmatori, mentinandu-si abordarea orientata spre dezvoltare si spre o creditare responsabila din punct de vedere social si de mediu. Totodata, institutia va continua sa se concentreze pe promovarea unei culturi a economisirii in randul clientilor sai, aducand astfel siguranta si stabilitate familiilor obisnuite.
"Prin aceasta achizitie de actiuni ProCredit Holding a confirmat increderea in stabilitatea bancii si si-a reafirmat angajamentul pe termen lung pe care si l-a asumat fata de intreprinzatorii locali, respectiv acela de a le sustine dezvoltarea si de a avea o contributie semnificativa la cresterea economiei romanesti.” a declarat Ilinca Rosetti, Director General al ProCredit Bank Romania. "Ne propunem sa continuam in aceasta directie de dezvoltare a institutiei din Romania, pentru a deservi profesionist toate categoriile noastre de clienti - intreprinderi foarte mici, mici si mijlocii, companii cu activitate in agricultura si persoane fizice. Aceasta abordare este sustinuta la nivelul intregului grup international care are sediul in Germania, prin actionarul nostru, de acum majoritar, ProCredit Holding.”
Informatii despre institutii
ProCredit Holding este compania mama a unui grup global de 22 banci ProCredit. ProCredit Holding a fost infiintat ca Internationale Micro Investitionen AG (IMI) in 1998 de catre IPC, o companie inovativa de consultanta in dezvoltarea financiara.
ProCredit Holding se angajeaza sa extinda accesului la servicii financiare in tarile in curs de dezvoltare si in economiile in tranzitie, prin crearea acestui grup de banci, care este principalul furnizor de servicii financiare corecte, transparente, pentru intreprinderile foarte mici, mici si mijlocii, precum si pentru publicul larg, in tarile unde functioneaza. Pe langa faptul ca acopera nevoile de capital al subsidiarelor sale, ProCredit Holding indruma dezvoltarea bancilor ProCredit, le asigura persoanele din conducerea de nivel superior si le sustine in ariile cheie ale activitatii, inclusiv in operatiunile bancare, in aria de resurse umane si de administrare a riscurilor. Se asigura ca valorile corporatiste ale ProCredit, principiile celei mai bune practici la nivel international si principiile Basel II de administrare a riscurilor sunt implementate la nivel de grup, in concordanta cu standardele stabilite si de autoritatile germane de supraveghere.
IPC este principalul actionar si investitor strategic in ProCredit Holding. IPC este forta antreprenoriala care a pus in miscare grupul ProCredit, inca de la infiintarea bancilor.
ProCredit Holding este un parteneriat public-privat. Pe langa IPC si IPC Invest (instrumentul de investitii al personalului IPC si ProCredit), ceilalti actionari privati ai ProCredit Holding includ Fundatia olandeza DOEN, fondul de pensii TIAA-CREF din SUA, fondul american de microfinantare Omidyar-Tufts Microfinance Fund si fondul elvetian de investitii responsAbility. Actionarii ProCredit Holding din sectorul public includ KfW (Banca Germana de Dezvoltare), IFC (ramura a Bancii Mondiale pe sectorul privat), FMO (Banca Olandeza de Dezvoltare), BIO (compania belgiana de investitii pentru tarile in curs de dezvoltare) si Proparco (compania franceza de investitii si promovare pentru cooperare economica).
ProCredit Holding a obtinut un rating de investitii (BBB-) din partea Fitch Ratings. La mijlocul anului 2013, baza de capital propriu a grupului ProCredit este de 513 milioane euro. Activele totale ale grupului ProCredit insumeaza 5,8 miliarde euro.
In Europa de Est, grupul ProCredit functioneaza in Albania, Armenia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Macedonia, Moldova, Romania, Serbia si Ucraina.
ProCredit Bank Romania a fost infiintata in 2002 si este o banca cu servicii complete, orientata spre dezvoltare. Oferim clientilor nostri, persoane fizice si intreprinderi, servicii bancare excelente. In operatiunile noastre, aderam la o serie de principii de baza: punem valoare pe transparenta in comunicarea cu clientii, nu promovam creditele de consum si furnizam servicii bazate atat pe intelegerea situatiei fiecarui client, cat si pe o analiza financiara solida. Aceasta abordare responsabila fata de activitatea bancara ne permite sa construim parteneriate de lunga durata cu clientii nostri, bazate pe incredere reciproca.
In derularea activitatii noastre cu clientii persoane juridice, ne concentram pe finantarea intreprinderilor foarte mici, mici si mijlocii, deoarece suntem convinsi ca aceste afaceri creeaza locuri de munca si au o contributie vitala la dezvoltarea economica a tarilor in care opereaza. Oferind facilitati de economisire simple si accesibile si alte servicii bancare si investind resurse substantiale in educatia financiara, ne propunem sa promovam o cultura a economisirii si a responsabilitatii care sa poata aduce o mai mare stabilitate si siguranta familiilor obisnuite.
Actionarii nostri asteapta un randament sustinut al investitiilor pe termen lung, fara a avea ca obiectiv maximizarea profitului pe termen scurt. Investim semnificativ in instruirea si dezvoltarea personalului nostru, pentru a crea o atmosfera de lucru deschisa si eficienta si pentru a oferi clientilor nostri servicii prietenoase si competente.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice