Ce e mai avantajos: credit de vacanta sau credit de nevoi personale?
Data publicarii: 09-11-2006Alegem creditele oferite de aceeasi banca, Alpha Bank 4All (varianta de creditare cu o suma maxima de 5000 de euro).
Diferentele nu sunt foarte mari daca analizam dobanzile si comisioanele.
In ceea ce priveste creditele in lei, banca percepe aceeasi dobanda pentru ambele tipuri de credite (12,25%). Deosebirile apar insa la creditele in euro. Astfel, in timp ce pentru un credit de nevoi in moneda europeana se aplica o dobanda variabila de 9,25% pe an, pentru creditul de vacanta dobanda creste la 10,25%. Deci o bila neagra pentru creditul de vacanta.
Daca dorim insa un credit mai mic de 2000 de euro si vrem sa il solicitam in aceasta moneda, creditul de nevoi personale nu ne este de folos deoarece pana la valoarea aceasta banca il acorda doar in moneda nationala.
In ceea ce priveste comisioanele, atat pentru creditul de nevoi cat si pentru cel de vacanta trebuie sa achitam la inceput 10 euro iar pe parcurs, comisionul de administrare de 6%, comision care poate fi achitat atat la inceput cat pe toata perioada de creditare (in cazul acesta fiind inclus in rata).
Cel mai mare avantaj pe care il are creditul pentru nevoi Alpha 4All este ca ni se acorda in regim de urgenta (24 de ore) suma de 5000 de euro. Si atunci de ce sa ma mai complic cu drumurile pana la agentiile de turism in cautarea ofertei si intocmirea proformei? Pot face dosarul de credit pentru creditul pentru nevoi personale, a doua zi ridic banii si pot pleca fara nicio problema in concediu fara sa mai fie necesar sa fac si justificarea sumei imprumutate. Mai ales ca in varianta de creditare print-un credit pentru nevoi am si o perioada de rambursare mai mare (5 ani in timp ce pt creditul de vacanta perioada maxima este de 3 ani) ceea ce inseamna o rata lunara mai mica.
Credit pentru vacanta
Nu de putine ori i-am auzit pe prietenii mei facandu-si planuri, inca din luna septembrie pentru vacanta de iarna. Unde mergem? Ramanem in tara sau "fugim" in strainatate? Raspunsurile vin foarte usor daca ne gandim numai la dorintele noastre. Dar, in momentul in care realizam ca pentru a indeplini aceste dorinte trebuie sa si platim, lucrurile se schimba putin. Si atunci ce facem? Ramanem acasa?
Daca nu am reusit singuri sa strangem banii necesari pentru concediul mult visat, bancile ne vin in ajutor si acorda creditele pentru vacanta. Acestea nu sunt altceva decat clasicile credite pentru nevoi personale, cu mici modificari (in ceea ce priveste dobanda, comisioanele si conditiile de creditare).
Creditul pentru vacante poate fi obtinut fie de la banci, fie direct de la agentiile de turism. Cu o parte din bani ne putem acoperi costurile pentru sejur si transport, iar cu ceea ce ne ramane, in cash sau pe card, ne facem restul de cheltuieli de vacanta.
Alpha Journey
Alpha Bank ofera clientilor sai creditul Alpha Journey. Acesta poate fi solicitat pe o perioada de minim 6 luni si maxim 36 luni. Suma creditata se inscrie in segmentul 500 - 5000 euro (echivalent in lei sau dolari).
Dobanda la creditul pentru vacanta este variabila, de 10,25% pentru euro, 11% pentru dolari si 12,25% pentru creditul in lei.
In momentul acordarii creditului, la semnarea contractului, se plateste separat un comision de 10 euro (comision pentru cheltuieli directe). Exista si un comision de administrare de 6% pe care il platim o singura data, la alegere, fie la acordarea creditului fie il includem in rata.
Daca suma imprumutata depaseste 2000 euro, se achita si un comision de inregistrare in Arhiva Electronica de 20 euro (echivalentul in lei).
Pentru plata anticipata a sumei creditate, banca percepe un comision de 2% iar daca dorim modificarea contractului (in ceea ce priveste data scadenta), comisionul este de 1%.
Este necesar sa fii rezident roman si sa ai cel putin 21 de ani si maxim 65 de ani (la data rambursarii totale a creditului). Vechimea pe cartea de munca trebuie sa depaseasca 6 luni la angajatorul actual, dar se accepta si 3 luni daca vechimea la angajatorul anterior depaseste 12 luni.
Venitul minim acceptat este de 100 euro net lunar (echivalent in lei sau dolari) sau, daca este necesar si un codebitor, un minim de 200 euro este suficient pentru a solicita creditul Alpha Journey.
Creditul se acorda in baza facturii proforme emisa de partenerii bancii (Oficiul National pentru Turism) sau biletul de calatorie (acestea reprezinta si garantia creditului).
Actele solicitate de banca sunt : adeverinta de salariu, buletinul de identitate, factura de utilitati, cerere de credit si declaratia de acord.
In cazul in care dispui de un venit de 1500 RON, poti obtine un credit de 12 300 RON, pe o perioada de 36 de luni. Comisionul de administare este inclus in rata (aceasta are valoarea de 460 RON). Valoarea totala a creditului este de 13 000 RON din care 738 RON reprezinta comisionul de 6%.
Ca un avantaj, in cazul in care solicit un astfel de credit, dar nu pot sa achit rata din prima luna de creditare exista o perioada de gratie de o luna, timp in care nu se plateste absolut nimic (nu se plateste rata lunara iar dobanda nu este calculata pentru aceasta perioada).
Banca mai ofera si un card de credit, AlphaCard Visa Credit, cu dobanda de 21% pe an, de pe care putem extrage suma de maxim trei salarii nete cumulate. Astfel, avem posibilitatea de a plati direct la comercianti fara nici un cost suplimentar, putem face cumparaturi pe Internet sau retrage numerar de la bancomate.
Putem pleca linistiti in concediul mult visat, cu certitudinea ca, macar odata pe luna timp de cativa ani, ne vom aduce aminte de clipele frumoase petrecute acolo, cand vom achita rata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani