BNR: Rata profitabilitatii in industrie s-a ameliorat, in septembrie
Data publicarii: 23-09-2013 | Finante-BanciPerformanta economica a companiilor din industrie este posibil sa inregistreze o imbunatatire, in septembrie, comparativ cu luna anterioara, soldul conjunctural revenind in plaja valorilor pozitive (9 la suta pe serie bruta), potrivit Buletinului de Conjunctura, publicat de Banca Nationala a Romaniei pe pagina sa de internet.
In constructii, rata profitabilitatii va consemna, probabil, o inversare de traiectorie, dar intensitatea acestui fenomen va fi nesemnificativa (sold conjunctural-2 la suta), arata buletinul.
"Revigorarea ratei profitabilitatii este imprimata indeosebi de inversarea perspectivei din industria mijloacelor de transport si din activitatea de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor (soldurile conjuncturale au devenit pozitive: 58 la suta si respectiv 95 la suta), dar si de mentinerea estimarilor optimiste din industria materialelor de constructii si din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV (solduri ale opiniilor: +47 la suta si respectiv +43 la suta)", potrivit BNR.
La polul opus continua sa se situeze industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari si industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice (sold conjunctural:-36 la suta, respectiv-18 la suta).
Stabilitatea indicatorului este intrevazuta de cvasitotalitatea respondentilor din subsectorul extractiv si din activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice si termice, a gazelor si a apei calde, dar si de majoritatea managerilor din industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal (in proportie de 84 la suta).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice