Allianz-Tiriac: Asigurarile ajung cu dificultate in zonele rurale
Data publicarii: 19-09-2013 | Finante-BanciInundatiile care au afectat judetul Galati la sfarsitul saptamanii trecute confirma, o data in plus, nu doar gradul ridicat de expunere al gospodariilor din mediul rural la riscul de inundatii, ci si nivelul redus de penetrare a asigurarilor de locuinte la sate.
"Vorbim despre o vulnerabilitate a zonelor rurale care, in principiu, ar putea fi atenuata daca ar exista, la scara larga, protectie prin asigurare. Realitatea arata, insa, ca asigurarile ajung cu dificultate in zonele rurale”, declara Aurel Badea, seful diviziei tehnice subscriere asigurari generale si de viata din cadrul Allianz-Tiriac Asigurari.
La nivelul portofoliului Allianz-Tiriac Asigurari, din totalul politelor de asigurari de locuinte in vigoare, mai putin de 20% sunt emise pentru a proteja gospodarii din mediul rural. In judetul Galati, dezechilibrul este mult mai accentuat: din cele aproape 2.200 de contracte de asigurare a locuintelor emise de Allianz-Tiriac, mai putin de 5% sunt polite ce ofera protectie pentru case situate in zone rurale.
In urma inundatiilor produse in perioada 11-13 septembrie, Allianz-Tiriac a primit notificari pentru deschiderea unui numar de 21 de dosare de daune la cladiri si bunuri situate in judetele Galati si Tulcea, cele mai multe dintre ele referindu-se la daune produse in orasul Tecuci. In plus, nu mai putin de 9 dintre aceste notificari vizeaza cladiri si bunuri afectate de inundatii, ce apartin unor persoane juridice.
Comparate cu situatia pagubelor inregistrate, statisticile privind numarul dosarelor de daune deschise evidentiaza numarul foarte redus de gospodarii asigurate din mediul rural. Conform celui mai recent bilant realizat de autoritati, in urma inundatiilor de saptamana trecuta numai in judetul Galati au fost afectate 39 de localitati. Un numar de 3.443 de locuinte au suferit pagube. Au fost identificate 227 de locuinte distruse de inundatii, dintre care 15 deja prabusite, restul fiind in pericol de prabusire. Toate aceste cladiri distruse sunt situate in mediul rural.
"Conform estimarilor noastre, mai putin de 10% dintre familiile afectate de inundatii vor beneficia de despagubiri acordate de asiguratori pentru refacerea caselor sau inlocuirea bunurilor afectate”, spune Aurel Badea. "Din pacate, aceasta situatie nu este singulara. In fiecare dintre anii trecuti s-au produs inundatii, pe zone mai mult sau mai putin extinse din mediul rural, insa raportate la valoarea pagubelor la gospodarii, sumele acordate de asiguratori drept despagubiri au reprezentat, mereu, un procent format dintr-o singura cifra”.
Nici in ceea ce priveste viitorul, nu exista semnale clare care sa indice o imbunatatire a situatiei in sensul cresterii gradului de protectie a gospodariilor situate la sate, chiar daca acestea raman cele mai expuse la riscul de inundatii, care este de asteptat sa se produca an de an in diferite zone rurale.
Dupa ultima modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva riscurilor catastrofice, poate fi observata o evolutie usor pozitiva a cererii de asigurari de locuinte. Pe acest segment, subscrierile Allianz-Tiriac din ultima perioada sunt superioare celor realizate in acelasi interval din anul anterior, chiar daca toate politele facultative sunt emise cu fransiza obligatorie egala cu suma asigurata a politei obligatorii PAD (de 10.000 / 20.000 euro). Aceasta evolutie pozitiva este sustinuta in principal de clienti noi care, in marea lor majoritate detin locuinte in mediul urban.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului