Ce s-ar intampla daca BNR ar cumpara aurul de la Rosia Montana

Data publicarii: 17-09-2013 | Finante-Banci
Presedintele Traian Basescu spune ca Romania ar putea pastra tot aurul de la Rosia Montana, daca s-ar exploata: l-ar cumpara Banca Nationala si l-ar pune in rezerva. Ar fi bine ca BNR sa cumpere acest aur? Si care ar fi efectele.

In discursul de aseara, presedintele Romaniei a adus in discutie si problema exploatarii de la Rosia Montana. Basescu spune ca, in situatia ipotetica in care canadienii de la Gabriel Resources ar incepe exploatarea, aurul rezultat nu ar trebui sa paraseasca tara, ci ar putea fi cumparat de stat, prin Banca Nationala a Romaniei, prin emisiune monetara.

"Avem o rezerva de circa 36 de miliarde de euro, cu tot cu aur, din care avem si valoarea a 103 tone de aur. Nu ne opreste nimeni ca in loc de euro si dolari sa ne marim rezerva in aur, dar nu ne opreste absolut nimeni! Si intr-un mod extrem de convenabil! Adica, in momentul in care Banca Nationala ar achizitiona aur, ar face emisiune de lei, la fel cum atunci cand cumpara euro face emisiune de lei, la fel ca atunci cand ia bani de la Ministerul de Finante, bani europeni, pe care ii utilizam in constructii de drumuri, de stiu eu ce alte proiecte, Banca Nationala primeste euro si in baza sumei primite face emisiune de lei (...) Primul cumparator poate fi Banca Nationala a Romaniei prin emisiune de lei, repet, nu prin taxe de la populatie, nu din bani de la bugetul de stat, nu din nimic", a declarat presedintele Traian Basescu.

Estimarile arata ca din zacamintele de la Rosia Montana s-ar putea recupera 300 de tone de aur. Achizitia acestui aur de catre BNR ar duce rezervele totale la 400 de tone, echivalentul a aproximativ 14 miliarde de euro, la nivelul preturilor actuale. Pentru comparatie, masa monetara in sens restrans (M1), care include numerarul in circulatie si depozitele overnight este de 20,4 miliarde de euro (92 de miliarde de lei).

Isarescu are rezerve fata de rezervele de aur mai mari


Guvernatorul Mugur Isarescu se declara impotriva detinerii unei rezerve de aur mai mari, invocand superstitiile personale.

"Eu am o invatatura. Este cam pesimista. Deci eu nu vreau sa mai creasca rezerva de aur, personal, sunt aici peste 100 de tone, pentru ca sunt superstitios. De cate ori am trecut peste 100 de tone Romania a patit ceva. De data asta sa ramanem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone", declara Isarescu, in urma cu cateva luni. De-a lungul timpului, Guvernatorul BNR s-a exprimat si impotriva detinerilor mai mari de rezerve valutare.

Ce efecte ar avea


"Ar mari masa monetara, asta e clar. Este similar cu o interventie in piata valutara", spune economistul Florin Citu. "Este o masa monetara care are in spate aur, asa ca nu este inflationista imediat", adauga acesta.

Integral in Economica.net.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: