Un profesor debutant si un sofer de parlamentar castiga la fel
Data publicarii: 09-11-2006Cel mai mare salariu din invatamant este de 4.000 lei pentru un profesor universitar cu o vechime de peste 25 de ani, in timp ce un senator sau un deputat primeste un salariu de 5.334 lei, la care se adauga prime, sporuri, cheltuieli forfetare.
In invatamant, profesorii debutanti si preparatorii sunt cei mai prost platiti, cu venituri de 725 lei si respectiv 782 lei, lunar. Un profesor fara grade si cu o vechime de 10-15 ani poate ajunge la un salariu cuprins intre 1.000 si 1.700 de lei. In parlament, cel mai mic salariu este de 493 de lei pentru un secretar dactilograf.
In 2007, atat cadrele didactice, cat si personalul care lucreaza in palament sau alesii vor beneficia de cresteri de salarii. Cheltuielile salariale ale Senatului vor fi in suma de 56,45 milioane lei, in crestere cu 41% fata de acest an, iar cele ale Camerei Deputatilor vor depasi 121 de milioane, cu 36% mai mult decat in 2006, si includ, pe langa salarii, prime, sporuri, salarii de merit.
Cheltuielile bugetare cu salariile cadrelor didactice vor fi de circa sapte miliarde de lei, in 2007, pentru cei circa 350 de mii de angajati din sistem. Guvernul a propus o crestere salariala de 18%, in 2007, nivel care i-a nemultumit pe sindicalistii care si-au sustinut cauza in parlament, participand la dezbaterile bugetului in comisii. Dupa ce amendamentul acceptat de Comisia de invatamant prin care se suplimenta aceasta majorare cu alte 4%, ajungand in total la 22%, a picat in Comisia de buget-finante, unde atat ministrul finantelor si cel al educatiei, cat si parlamentarii puterii s-au opus, sindicatele au anuntat ca vor declansa din nou greva generala, periclitand anul scolar in curs.
Bugetul urmeaza sa fie dezbatut in plenul Camerelor, la inceputul saptamanii viitoare, existand astfel inca o posibilitate ca amendamentul prin care se cerea majorarea salariala sa fie admis.
Ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a sustinut ca majorarea acordata cadrelor didactice anul viitor este cea mai mare dintre toate categoriile de bugetari si a explicat ca, desi fondurile de salarii la majoritatea autoritatilor publice cresc cu peste 15%, sumele nu se vor reflecta si in majorari de salarii pentru ca banii vor fi pentru crearea de noi posturi sau alte destinatii.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani