Prognoza CSA: 1,7% din PIB vine din asigurari
Data publicarii: 09-11-2006Primele subscrise in primele trei trimestre din 2006, aferente ambelor categorii de asigurare, reprezinta 96% din volumul inregistrat in cursul intregului an 2005. In cazul categoriei de asigurari generale acest procent este de 102%, iar in cazul categoriei de asigurari de viata, de 78%.
La finele celui de-al treilea trimestru al anului in curs, erau in vigoare 14.160.400 de contracte de asigurare, din care 8.418.353 contracte de asigurari generale si, respectiv, 5.742.047 contracte de asigurari de viata. Comparativ cu situatia existenta la sfarsitul anului 2005, numarul total de contracte in vigoare la 30 septembrie 2006 era cu aproximativ 22% mai mare.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, doamna Angela Toncescu, a declarat: "Apreciem ca evolutia din primele trei trimestre a pietei este una foarte buna si sustine prognoza atingerii in acest an a unui nivel de circa 1,7% din Produsul Intern Brut".
In perioada analizata, ca urmare a producerii riscurilor asigurate conform contractelor incheiate, societatile de asigurare au platit indemnizatii in suma totala de 1.826,69 milioane lei, din care 1.727,12 milioane lei aferente asigurarilor generale si 99,57 milioane lei aferente asigurarilor de viata.
Raportat la total indemnizatii platite in cursul intregului an 2005, volumul inregistrat in primele trei trimestre ale anului curent reprezinta 104%. Aditional, pentru contractele de asigurari de viata care includ clauze privind posibilitatea de rascumparare, societatile de asigurare au platit sume de rascumparare in valoare totala de 114,05 milioane lei.
Din analiza pe clase de asigurare a rezultat ca cele mai mari ponderi in total prime brute subscrise din asigurari generale sunt detinute, in continuare, de: asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare (38,7%), asigurarile de raspundere civila auto (28,9%), asigurarile de incediu si calamitati naturale (11,8%) si asigurarile de credite (8,4%).
Desi detin o pondere relativ redusa, respectiv de 3%, s-a constatat ca asigurarile de daune la proprietati au inregistrat o dinamica accelerata, primele subscrise in primele trei trimestre la reprezentand deja peste 150% din totalul inregistrat la aceasta clasa pe parcursul intregului an 2005.
In categoria asigurari de viata, cele mai mari ponderi sunt detinute de clasa I - asigurarile de viata, anuitati si asigurari suplimentare, cu o pondere de 61,9%, si de clasa III - asigurari de viata si anuitati care sunt legate de fonduri de investitii, cu o pondere de 36,2%.
Structura pe clase a indemnizatiilor platite este comparabila cu cea a primelor subscrise, clasele mentionate mai sus detinand cele mai mari ponderi.
"Desi cifrele nu sunt de natura sa ne ingrijoreze la acest moment, am remarcat o crestere puternica a daunalitatii la asigurarile de credite. Daca ma refer doar la indemnizatiile platite de societati in primele trei trimestre ale anului curent, acestea reprezinta deja mai mult de 140% din totalul inregistrat in 2005, in timp ce in cazul primelor subscrise acest raport este de doar 110%. Vom monitoriza foarte atent activitatea societatilor de asigurare pe aceasta linie de business, pentru a ne asigura ca expunerile pe care si le asuma sunt sustinute de capital sau de prime de asigurare suficiente", a adaugat doamna Angela Toncescu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului