Scadere a productiei industriale in zona euro in iulie
Data publicarii: 13-09-2013 | InternationalTrimestrul al treilea- hotarator privind directia ferma a economiei UE
Mediul economic a urmarit astazi evolutia productiei industriale din luna iulie la nivelul celor 17 state membre ale zonei euro, cifrele anuntate indicand o scadere semnificativa, respectiv de 1,5% fata de iunie; valorile din lunile precedente au aratat un avans de 0,6% in iunie (conform ultimei revizuiri) si o scadere de 0,3% in mai. "Scaderi consistente sunt si in ceea ce priveste raportarea productiei industriale din iulie 2013 la cea din luna iulie 2012 (-2,1% pentru zona euro si, respectiv, -1,7% pentru UE), iar acest fapt creste semnele de intrebare privind punctul in care se afla economia din regiune", a aratat Cosmin Enache, Director de Operatiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romaneasca ce a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de Contracte pentru Diferenta (CFD-uri).
Semnale mixte privind industria din zona euro
Situatia din UE este in aceeasi linie cu cea din zona euro, inregistrand o scadere de 1% a productiei industriale in iulie fata de luna anterioara, dupa ce in iunie a crescut (luna/luna) cu 0,9%.
Cifrele privind productia industriala publicate astazi diminueaza relevanta pe care au avut-o recent o serie de semnale pozitive referitoare la industria zonei euro. De exemplu, mersul industriei trebuie privit inclusiv in contextul evolutiei indicelui PMI (Purchasing Managers Index), ce reflecta optimismul/pesimismul conturat in sectorul manufacturier fata de evolutiile viitoare; in luna august, indicele PMI a ajuns la o valoare de 51,4, in usoara crestere fata de valoarea anterioara (51,3), nivelul de 50 reprezentand granita intre expansiune si contractie.
Zona euro- in tranzitie; trimestrul III - semnale hotaratoare
"La finele trimestrului al treilea vom avea confirmarea finala a eficientei politicii monetare relaxate promovata de Banca Centrala Europeana in ultima perioada. In ansamblu, economia zonei euro parcurge o etapa de tranzitie, din zona de recesiune catre expansiune; revenirea economica este timida, astazi cifrele au fost in zona negativa, dar exista si semnale pozitive ce nu pot fi ignorate. Faptul ca BCE continua sa sprijine economia reala fara rezerve sporeste increderea investitorilor, insa este nevoie de timp pentru ca sa putem vorbi de valori importante ale cresterii economice. Diminuarea ingrijorarilor privind dezechilibrele inregistrate la nivelul bugetelor de stat ajuta foarte mult, revitalizarea increderii in economia euro fiind un factor extrem de important pentru a putea asista la un avans sustinut al PIB-ului", a aratat Cosmin Enache.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani