Yuanul a devenit oficial una dintre cele mai tranzactionate monede din lume
Data publicarii: 10-09-2013 | Finante-BanciYuanul chinezesc a intrat pentru prima data pe lista celor mai tranzactionate valute pe piata mondiala, evidentiind cresterea economiei Chinei, a doua din lume ca marime, relateaza agentia de presa ITAR-TASS, citata de Ukr.net si Finam.
Astfel, yuanul a fost una din cele zece monede cele mai activ tranzactionate in 2013, ridicandu-se de pe pozitia a 17-a pe locul 9, ca urmare a 'cresterii semnificative' a comertului offshore, a declarat Banca Reglementelor Internationale (BIS), care serveste ca centru de cercetare economica si monetara. De altfel, cota yuanului in comertul mondial a crescut de la 1,3% la 2,2%.
'Yuanul se misca in directia monedei de rezerva la nivel mondial. Doar patru zone monetare in lume concentreaza in prezent o cantitate mare de capital: dolarul, euro, yenul si yuanul', remarca expertul rus Konstantin Busuev, analist la societatea de consultanta 'Oktratie' din Moscova, adaugand ca baza monetara a acestor monede este de aproximativ 70% din toti banii din lume.
Situatia evolueaza, in opinia sa, in asa fel incat China va liberaliza in cele din urma yuanul, ceea ce este foarte posibil. De indata ce se va produce o liberalizare a datoriei publice a Chinei, yuanul ar putea deveni o moneda de rezerva, mai spune el.
Activele Bancii Populare a Chinei sunt la ora actuala cele mai mari din lume, depasind volumul si activele Fed, BCE si Bancii Japoniei si chiar mai mult: ele sunt mult mai bune, subliniaza expertul rus, adaugand ca patru banci chineze se numara printre cele mai mari zece institutii financiare din lume. In prezent, banca Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) a depasit chiar si JP Morgan in ceea ce priveste volumul capitalului propriu.
Dupa cum scrie in acest sens presa rusa, Banca Centrala a Rusiei considera ca dezvoltarea yuanului ca moneda globala este doar o chestiune de timp.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des