Grecia va iesi in curand din recesiune, afirma premierul Samaras
Data publicarii: 09-09-2013 | InternationalPremierul Greciei, Antonis Samaras, a declarat ca economia greaca nu a prezentat demult rezultate atat de incurajante si a promis ca nu va mai initia masuri de austeritate. Declaratia lui Samaras a fost interpretata echivoc: pesimistii sunt de parere ca premierul fie are 'halucinatii', fie a decis pur si simplu sa-si incurajeze concetatenii, insa in opinia optimistilor, dintre care face parte si Fondul Monetar International /FMI/, Grecia ar putea intr-adevar iesi din recesiune deja de anul viitor, noteaza, luni, cotidianul rus Novie Izvestia.
Premierul grec si-a bucurat conationalii. Potrivit sefului guvernului de la Atena, noile informatii economice permit sa se traga concluzia ca tara s-a plasat pe drumul 'insanatosirii economice'. 'Grecia a intors o fila trista /a istoriei sale/. Masuri de austeritate drastica nu vor exista', a anuntat Samaras in timpul Targului Comercial International de la Salonic, pe care sefi ai guvernelor din Grecia il utilizeaza in mod traditional pentru clarificarea politicii economice pentru anul viitor.
Motivul pentru un pronostic atat de optimist l-au constituit informatiile pentru al doilea trimestru, date publicitatii de agentiile de statistica ale Greciei. Potrivit acestora, in aprilie-iunie Produsul Intern Brut /PIB/ al Greciei s-a redus cu 3,8%, chiar daca economistii au estimat o scadere de 4,6%. Aceasta este cea mai scazuta contractie din 2010, cand Atena a semnat cu troica de creditori internationali /UE, FMI si BCE/ un prim acord privind acordarea de ajutor financiar.
Pentru imbunatatirea indicatorilor economici, cabinetul de ministri grec trebuie sa-i multumeasca in special sectorului turistic, care in acest an a inregistrat rezultate cu adevarat imbucuratoare. Potrivit pronosticurilor Ministerului Turismului, in 2013 Grecia va fi vizitata de 18 milioane de turisti din alte tari, un rezultat record pentru ultimii zece ani.
Datele statistice existente permit prognozarea unui excedent primar pentru acest an, adica venituri bugetare ce depasesc cheltuielile, fara a tine cont de plata dobanzilor la datoria de stat, care se ridica in prezent la 321 miliarde de euro. Dupa cum afirma premierul grec, excedentul bugetar primar la finalul primelor sapte luni ale acestui an se va ridica la 1,1 miliarde de euro: 70% din aceasta suma vor fi cheltuiti pentru a 'indrepta nedreptatile' fata de grecii care primesc pensii mici, fata de politisti, pompieri si angajati ai serviciului de coasta, ale caror salarii au fost substantial micsorate in timpul initierii de masuri de austeritate drastica.
Tinand minte ca in septembrie in Grecia trebuie sa revina inspectorii din partea creditorilor, pentru a studia situatia din tara inainte de acordarea unei noi transe de imprumut, premierul Samaras nu a dorit sa intre in detalii. Samaras si-a incheiat discursul tinut la Targul de la Salonic pe un ton optimist: 'Cinci-sase dificultati nu pot sterge mareata istorie de trei mii de ani a tarii!'.
Indiferent daca Samaras are dreptate sau prezinta dorintele drept realitate, este clar de ce a decis el sa se pronunte, subliniaza Novie Izvestia. Potrivit cotidianului rus, in acest fel Samaras a incercat sa-i linisteasca atat pe greci, cat si pe investitorii straini, din cauza informatiilor recent aparute, potrivit carora la anul Grecia va avea nevoie de un al treilea program de sprijin, chiar daca de unul relativ mic comparativ ce cele doua precedente.
Daca programele din 2010 si 2012 se cifreaza la 240 de miliarde de euro, in 2014 va fi nevoie de maxim 11 miliarde. Negocierile pe marginea acordarii noii transe de ajutor se vor desfasura in ultimele zile ale lunii septembrie, intre guvernul Greciei si creditori.
In pofida faptului ca aceasta crestere economica pentru 2014 a fost anuntata si de economisti ai FMI, principalul partid de opozitie din Grecia, 'Syriza', a declarat ca premierul 'are halucinatii'. In prezent, in Grecia insorita sunt cu mult mai multi pesimisti decat optimisti. Acestia subliniaza ca toate informatiile precedente sunt prea negative pentru a putea vorbi despre o iesire din recesiune, care dureaza deja de sase ani.
Dupa cum aminteste Novie Izvestia, PIB-ul Greciei s-a redus in 2007 cu 25%, iar somajul a atins 27%, cel mai ridicat nivel din Europa. In randul tinerilor, nivelul somajului a depasit deja 60%, iar autoritatile nu pot face nimic pentru a scadea numarul celor fara ocupatie. In aceste conditii, mult asteptata lumina la capatul 'tunelului crizei' nu prea se intrezareste, conchide publicatia rusa.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului