Alexandru Visinescu a fost pus sub acuzare pentru genocid
Data publicarii: 03-09-2013 | ActualitateAlexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956 - 1963, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte pentru savarsirea infractiunii de genocid.
Visinescu a fost chemat marti la Parchetul General, unde procurorii l-au anuntat ca a fost pus sub acuzare.
Atat la intrare, cat si la iesire, el nu a dorit sa faca declaratii presei si a cerut procurorilor un termen pentru pregatirea apararii.
Acesta a fost insotit de doua persoane, care au distribuit ziaristilor o copie a talonului de pensie al lui Visinescu, conform careia acesta are o pensie de "doar" 3.296 lei net, si nu de peste 6.000 de lei, cum s-a vehiculat in mass-media.
"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Alexandru Visinescu sub aspectul savarsirii infractiunii de genocid, constand in aceea ca in perioada 1956-1963, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a supus colectivitatea reprezentata de detinutii politici incarcerati in Penitenciarul Ramnicu Sarat la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, prin actiuni ce depasesc cadrul legal (lipsa medicamentelor si a ingrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv detinutilor, conditii de detentie inumane, rele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti)", se arata intr-un comunicat al Parchetului General.
Alexandru Visinescu este unul dintre cei 35 de tortionari identificati de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Impotriva sa a fost depusa o sesizare penala pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de fostii detinuti politici drept "un individ extrem de crud".
In urma investigatiilor desfasurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indica faptul ca, in perioada in care lt. col. (r) Alexandru Visinescu a indeplinit functia de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur.
Potrivit IICCMER, acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la conditiile inumane de detentie, care au dus in final la decesul unor detinuti politici aflati in executarea pedepselor privative de libertate in aceasta inchisoare.
Alexandru Visinescu are 88 de ani si traieste in Bucuresti, in apropierea sediului IICCMER.
In penitenciarul de la Ramnicu Sarat au fost inchisi liderii taranisti Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, precum si alte personalitatii politice.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii