ASF a sanctionat EUROINS cu interzicerea temporara a practicarii asigurarii RCA
Data publicarii: 30-08-2013 | Finante-BanciConsiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis, in sedinta din 28 august 2013, sa aplice urmatoarele sanctiuni societatii Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA:
- interzicerea temporara a practicarii de catre EUROINS Romania Asigurare Reasigurare SA a asigurarii RCA;
- sanctionarea domnului Mihnea Tobescu, director general al societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare SA, cu amenda in cuantum de 50.000 de lei;
- sanctionarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, cu retragerea aprobarii acestuia.
Interzicerea practicarii de catre societate a asigurarii RCA este in vigoare pana la implementarea de catre compania EUROINS a unui set de masuri stabilit de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Masurile se refera, printre altele la revizuirea de catre EUROINS a instructiunilor, procedurilor sau normelor de constatare si lichidare a daunelor, stabilirea corespunzatoare a cuantumului despagubirilor in conformitate cu reglementarile in vigoare, respectarea termenelor de plata a dosarelor de dauna, informarea sau notificarea asiguratilor cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire.
Autoritatea de Supraveghere Financiara obliga EUROINS ca, in termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sanctionare, sa comunice intermediarilor de asigurari interdictia de a mai incheia contracte de asigurare RCA in numele si pe seama societatii. Reluarea activitatii de oferire, negociere sau incheiere a politelor RCA se dispune, la fel ca si in cazul interzicerii, prin decizie motivata a Autoritatii de Supraveghere Financiara, dupa verificarea indeplinirii masurilor stabilite.
Autoritatea de Supraveghere Financiara informeaza publicul ca in perioada in care EUROINS are interdictia practicarii asigurarii RCA, societatea are in continuare obligatia solutionarii dosarelor de dauna.
Deciziile au fost luate in urma controlului inopinat desfasurat la EUROINS in lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare si finalizare a dosarelor de dauna si a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari.
Controlul la societatea EUROINS a constatat, printre altele:
- reglementarile si instructiunile de constatare si lichidare a daunelor nu sunt adecvate;
- a fost diminuat in mod nejustificat cuantumul despagubirii fata de valoarea rezultata din documentele existente la unele dosare de dauna;
- plata unor dosare de dauna catre pagubiti s-a facut cu intarziere fata de termenele prevazute de normele legale;
- au fost identificate dosare de dauna in care partea prejudiciata nu a fost notificata cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire si la motivatia respingerii.
La sfarsitul semestrului I 2013, EUROINS Asigurare-Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei si detinea o cota de piata pe acest segment de 21%. In primele 6 luni ale anului 2013, indemnizatiile brute platite de societate, pe segmentul RCA, au insumat 157,78 milioane de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice