Primarul Adriean Videanu a fost suspectat de spalare de bani
Data publicarii: 08-11-2006Pe scurt, Fanel Videanu a primit in contul personal deschis la o banca belgiana peste sase milioane de franci belgieni de la firma britanica Orton Management (echivalentul a aproximativ 130.000 de dolari). O parte din bani au fost retrasi in numerar, restul fiind transferati in tara, in conturile personale ale lui Adriean Videanu si Fanel Videanu.
Oficiul de la Bucuresti a facut cercetari, dar dosarul a fost clasat dupa ce s-a ajuns la concluzia ca banii considerati suspecti "ar putea proveni dintr-un contract" de consultanta. De asemenea, cauza din Belgia a fost, la randul sau, clasata, dupa ce oficialii de la Bucuresti au refuzat sa-si dea acceptul ca informatiile obtinute sa fie folosite de anchetatorii belgieni.
250.000 $ rulati prin conturile lui Adriean si Fanel Videanu
Solicitarea belgienilor a fost trimisa pe 6 iunie 2002 si discutata in plenul Oficiului pe 20 iunie, moment in care s-a decis inceperea cercetarilor. In nota trimisa la Bucuresti, belgienii solicitau informatii dupa ce constatasera ca un cont personal apartinand lui Fanel Videanu, deschis la Fortis Bank Belgia, a fost alimentat cu 6.145.063 franci belgieni, aproximativ 130.000 de dolari.
Ulterior, in perioada 3.07. 2000-13.10.2000, banii au fost retrasi in numerar de catre Fanel Videanu, 3.720.400 franci belgieni, iar diferenta a fost transferata la Bucuresti, in conturile personale ale lui Fanel si Adriean Videanu, deschise la ABN Amro.
Transferurile s-au facut insa in transe separate. In acest mod, in contul personal al lui Adriean Videanu au intrat, in patru transe, 1.616.463 franci belgieni, iar in contul fratelui sau 808.200 franci belgieni.
Aceeasi sesizare arata ca, pe data de 28.12.2000, Fortis Bank Belgia a emis 10 file cec in valoare de 11.738 dolari fiecare, ce au fost incasate in mumerar de Fanel Videanu de la ABN Amro Bucuresti.
Fanel Videanu a mai facut obiectul unei solicitari similare a autoritatilor belgiene in cursul anului 2000, dar partea romana se multumise sa comunice ca, "in urma verificarilor efectuate, a rezultat ca acesta nu a fost cercetat de organele de politie pentru infractiuni de spalare de bani si nu a facut obiectul unei sesizari inaintate ONPCSB".
Oficiul belgian sesizeaza oficiul roman
Pe 23 iulie 2002, Oficiul de la Bucuresti inainteaza catre oficiul belgian o nota prin care confirma ca Fanel Videanu este actionar la societatea Titan Consult SRL, respectiv ca Adriean Videanu are ca-litatea de asociat si administrator la societatile Titan Mar SA, Secom SA, Marmosim Simeria SA, Petrom Gaz SA, Equity Invest SA si Microsim SA.
"Cei doi cetateni romani se afla in analiza Oficiului deoarece exista suspiciuni ca banii rulati prin conturile personale ale acestora provin din fraude fiscale sau contrabanda. In cazul in care institutia dv. detine informatii suplimentare in legatura cu identitatea ordonatorilor care au alimentat conturile personale deschise de cei doi cetateni romani la banci belgiene, precum si originea acestor fonduri, va rugam sa aveti amabilitatea sa ni le comunicati", se arata in scrisoarea inaintata de oficialii de la Bucuresti omologilor belgieni.
Pe 9 septembrie, partea belgiana trimite o noua adresa in care cere acceptul autoritatilor romane de a pune la dispozitia organelor de cercetare informatiile primite. De asemenea, belgienii instiinteaza Oficiul ca banii care au fost depusi in contul lui Fanel Videanu provin de la societatea britanica Orton Management Limited, despre care "nu sunt disponibile alte informatii".
Belgienii inchid dosarul fiindca romanii nu permit utilizarea datelor
Numai ca, pe 12 noiembrie 2002, presedintele ONPCSB Ioan Melinescu trimite o noua informare catre CTIF-CFI Belgia, in care arata ca sumele "cu care a fost alimentat contul lui Videanu Fanel au o provenienta licita".
"Acestea provin dintr-un contract de consultanta si vanzare a Depozitului de Marmura bruta Ruschita, incheiat intre SC Titan Mar, Videanu Fanel si o firma nerezidenta. Avand in vedere cele prezentate, Oficiul nu va poate da acordul cu privire la utilizarea datelor transmise prin raportul nostru din 23 iulie in vederea utilizarii lor de autoritatile de punere in aplicare a legii din tara dv.", se arata in nota semnata de Ioan Melinescu.
In fata acestui refuz si a concluziei ca banii au o provenienta licita, autoritatile belgiene transmit o noua nota catre Bucuresti.
"Ne referim la cererea noastra prin care v-am cerut acordul pentru a dezvalui informatiile primite de la dv. in legatura cu Fanel Videanu si Adriean Videanu si la raspunsul prin care ne-ati explicat motivul pentru care acest acord nu poate fi dat. Ca urmare, CTIF-CFI a decis sa inchida acest dosar pe data de 25 noiembrie 2002, pentru motivul ca lipsesc indicii temeinice cu privire la spalarea banilor", se arata in nota oficiului belgian. Potrivit lui Adrian Videanu, vanzarea depozitului pentru care s-a platit consultanta catre Fanel Videanu nu s-a mai finalizat.
Concluzia Oficiului: "Este posibil ca"
La jumatatea lunii decembrie 2002, plenul Oficiului decide clasarea lucrarii, constatand ca "este posibil ca" banii sa aiba o provenienta licita: "Intre Videanu Fanel, SC Titan Mar si o societate britanica s-a incheiat in anul 2000, la Bruxelles, un acord de consultanta si vanzare a Depozi-tului de Marmura Bruta Ruschita al Titan Mar-Marmosim, Videanu Fanel avand calitatea de consultant, astfel incat este posibil ca sumele incasate de acesta in contul deschis la banca straina sa fi provenit din derularea acestei tranzactii".
Oficiul nu face insa dovada concreta a existentei contractului dintre Videanu Fanel si Orton Management. Mai mult, desi suma totala care a fost transferata in Romania din contul lui Fanel Videanu se ridica la 250.000 de dolari, Oficiul a gasit "justificare" doar pentru suma de aproximativ 130.000 de dolari primita de Fanel Videanu in cont de la Orton Management. Diferenta de 120.000 de dolari nu a fost explicata. Cu toate acestea, plenul Oficiului, cu un singur vot impotriva, a decis clasarea lucrarii.
Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani