Roger Waters a sustinut un show de exceptie la Bucuresti
Data publicarii: 29-08-2013 | LifestyleLegendarul muzician Roger Waters le-a oferit miercuri seara celor aproximativ 50.000 de spectatori un show cu adevarat unic, in care a combinat muzica live cu proiectii si efecte vizuale, decoruri grandioase si efecte pirotehnice, toate prezentate in umbra unui "zid" de aproximativ 150 de metri lungime si 12 metri inaltime.
Spectacolul, inceput cu o jumatate de ora intarziere fata de ora anuntata, a debutat cu un puternic joc de artificii, un avion a planat pe deasupra spectatorilor si s-a prabusit pe scena si povestea lui Roger Waters a inceput cu "In The Flesh".
Ce au venit sa vada zecile de mii de spectatori: ceea ce stiau deja de la bunici si parinti, din discurile scapate dincolo de Cortina de Fier. Adica povestea lui Pink, tanarul ramas fara tatal ucis in razboi, ridiculizat si abuzat de profesori, de societate, autoizolat de familia sa destramata si autorul unui dureros esec in casatorie. Toate acestea au fost traduse de Pink Floyd printr-un simbol deosebit de puternic: un zid nesfarsit si sufocant.
Povestea continua cu "The Thin Ice", melodie care reprezinta tinerete lui Pink, viitorul star rock, megaloman si cuprins de alienare, apoi una dintre cele mai asteptate piese ale show-ului: "Another Brick in the Wall". Mesajul acestei capodopere, emblematica pentru opera rock "The Wall" (1979) a celor de la Pink Floyd, a fost transmis in cele trei sectiuni binecunoscute - "Reminiscing", "Education" si "Drugs", strecurate intre episoadele conceptului. Roger Waters, insotit de un cor de 15 copii romani, a interpretat melodia acompaniat de aplauzele publicului.
Piesa "The Happiest Days of Our Lives" a adus si proiectia "I Believe", in timpul careia multimea s-a transformat intr-un public tacut de cinema. Severul profesor, care i-a marcat copilaria lui Pink si isi batea joc de poemele sale, a aparut sub forma unei papusi gigantice, care i-a fixat pe spectatori cu ochii sai rosii, cosmar incheiat cu piesa "We don't need no education".
"Buna seara, Bucuresti! Bine ati venit! Sunt foarte fericit sa ma aflu aici!", a spus Roger Waters in limba romana, fiind imediat rasplatit de public cu aplauze. "As vrea sa multumesc copiilor din cor, pe care va invit sa ii aplaudati. Sunt copii din Bucuresti, pe care i-am vazut azi prima data", a mai spus artistul, multumindu-le copiilor care l-au acompaniat la melodia "Another Brick in the Wall".
Inaintea piesei "The Ballad of Jean Charles de Menezes", Roger Waters a spus ca dedica piesa lui Jean Charles de Menezes si tuturor celor care lupta pentru adevar si dreptate. Tanarul brazilian Menezes a fost impuscat in 2005 de politia metropolitana din Londra, fiind confundat cu unul dintre atentatorii care au detonant bombe intr-o statie de metrou din capitala Marii Britanii.
Au urmat piesele "Mother", la care pe zidul din spatele scenei este proiectat Roger Waters intr-un videoclip din anii '80, si "Goodbye Blue Sky", piesa la care pe zid sunt proiectate imagini cu avioane din care sunt aruncate bombe, dolari, secere si ciocane, cruci, steaua lui David, dar si logo-uri ale unor companii precum Shell si Mercedes.
In timpul piesei "What Shall We Do Now", Roger Waters a introdus proiectii cu animatiile din filmul "The Wall" realizate de Gerald Scarfe. Dupa aceasta melodie, artistul a continuat cu "Young Lust", la care proiectiile au fost in alb-negru si rosu aprins.
Continuarea a venit cu "Don't Leave Me Now", o piesa melancolica, urmata de a treia interpretare a piesei "Another Brick in the Wall".
Ultima melodie a primei parti a concertului a fost "Goodbye, cruel world", dupa care zidul a fost ridicat in totalitate, acoperind scena.
Pe zidul-televizor au fost afisate poze ale victimelor diverselor conflicte armate, moment care a marcat o scurta reculegere in memoria tuturor celor care si-au pierdut viata de-a lungul timpului din cauza terorismului si a razboaielor. Cu un mesaj afisat pe zid in care a multumit tuturor celor care au trimis poze, Roger Waters a incheiat prima jumatate a show-ului.
In pauza, artistul s-a intalnit in culise cu cativa militari romani care au participat la misiuni in Irak si Afganistan. Artistul a dorit astfel sa le multumeasca acestora pentru sacrificiul lor in operatiunile de mentinere a pacii desfasurate in zone afectate de conflicte.
In jurul orei 22,00 a inceput cea de-a doua parte a spectacolului, cu piesa "Hey You", urmata de "Is There Anybody Out There?" si prima caramida care a cazut din zid. Constructia a inceput sa se destrame, iar pe zid au fost proiectate avioane, apoi camera de hotel din piesa "Nobody Home".
Pe versurile piesei "Vera", zidul a fost refacut si au fost prezentate imagini cu Vera Lynn, cantareata ale carei melodii au fost foarte populare in Al Doilea Razboi Mondial, si secvente in care copiii isi revad parintii intorsi de pe front.
La piesa "Comfortably Numb", Roger Waters a ramas singur pe scena, in fata zidului imens. A urmat una dintre melodiile celebre ale trupei, "The Show Must Go On", si, din nou, piesa "In The Flesh", care a marcat si aparitia unui simbol celebru, porcul gonflabil, care avea marcate pe el secera si ciocanul, zvastica si logo-uri ale unor mari corporatii si care a fost ridicat si ghidat deasupra publicului.
Foarte bine primit de public a fost si momentul in care pe zid a aparut scris in limba romana mesajul "Multumesc!" urmat de intrebarea "Avem paranoici printre noi? Piesa asta e pentru voi", adica "Run Like Hell".
Spre finalul show-ului, porcul a fost lasat sa coboare in public, iar oamenii l-au sfasiat.
Ultimele piese au fost "Waiting for the Worms", "Stop", "The Trial" si "Outside the Wall" insotite de asemenea de imagini pe zidul show-ului si de daramarea zidului construit in fata scenei.
La final, Roger Waters a multumit publicului, spunand ca nu va uita prima experienta traita la Bucuresti.
"Multumesc, Bucuresti! Acest concert a insemnat foarte mult pentru mine. Ati fost un public extraordinar!', a spus artistul inainte de a parasi scena.
Fanii artistului au avut prilejul sa-l vada cu cateva ore inainte de concert, cand impreuna cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgorea, a participat la un gest simbolic de daramare a zidului Palatului Parlamentului.
Zgonea i-a daruit lui Roger Waters o mica bucatica din zidul Palatului Parlamentului, pentru ca acesta sa o pastreze ca amintire a concertului sustinut la Bucuresti si a gestului simbolic de a darama "ultima bariera dintre Parlamentul Romaniei democratice si cetateni".
De la Bucuresti, Roger Waters va pleca spre Bulgaria unde, pe 30 august, va concerta pe stadionul Vasil Levski din Sofia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani