Asirom si-ar putea majora capitalul social cu 13 milioane euro
Data publicarii: 08-11-2006"Nu stim inca daca vom participa la aceasta majorare de capital propusa de Consiliul de Administratie, intrucat nu stim in ce scop va fi facuta", a declarat, marti, pentru NewsIn, reprezentantul unuia dintre actionarii minoritari ai Asirom, Broadhurst Investments, Dan Barbulescu. "Exista o mare lipsa de transparenta la nivelul CA al Asirom. Daca majorarea de capital propusa are la baza o strategie coerenta de dezvoltare a companiei, atunci am putea participa, insa este posibil ca aceasta initiativa a CA sa aiba motivatii similare cu recenta majorare de capital de la Asiban, unde marja de solvabilitate disponibila, aferenta asigurarilor generale, a scazut sub limita prevazuta de dispozitiile legale in vigoare, iar pentru categoria asigurarilor de viata, societatea nu isi acoperea in totalitate rezervele tehnice cu active admise conform normelor", a mai spus reprezentantul Broadhurst Investments.
Ioan Niculae, presedintele companiei Interagro, actionarul majoritar al Asirom, nu a putut fi contactat pentru detalii.
"O eventuala delistare a Asirom de pe Rasdaq, asa cum doreste actionarul principal al societatii, Interagro, ar afecta grav marja de solvabilitate a companiei si ar putea conduce la impunerea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala", a mai spus Barbulescu. "La sfarsitul saptamanii trecute, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a organizat o intalnire cu actionarii Asirom, in cadrul careia a avertizat asupra acestui pericol", a adaugat reprezentantul Broadhurst Investments
Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), care detine 6,38% din actiunile Asirom si Broadhurst Investments sunt impotriva delistarii Asirom de pe piata Rasdaq, operatiune sustinuta de Interagro, actionarul majoritar al Asirom, controlata de Ioan Niculae. La sfarsitul lunii august, Niculae a comentat, la The Money Channel ca, desi "bursa este utila si necesara intr-o economie de piata", actionarii majoritari doresc delistarea.
"Am putea fi de acord cu aceasta delistare, insa numai in conditiile in care s-ar face o oferta publica pentru actiunile Asirom", a declarat, pe data de 28 septembrie, pentru NewsIn, reprezentantul Broadhurst Investments, Dan Barbulescu. "Nu suntem de acord ca aceasta delistare de pe Rasdaq sa se faca pe banii societatii. Solicitam, de asemenea, in continuare, ca deciziile actionarilor Asirom sa se ia prin metoda votului cumulativ, astfel incat actionarii minoritari sa aiba un cuvant de spus in consiliul de administratie al societatii", a adaugat atunci Barbulescu.
In luna octombrie 2006, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a somat societatea de asigurari Asirom sa incheie un contract de prestari servicii cu o societate independenta, specializata in tinerea evidentei actionarilor. La inceputul lunii august 2006, actionarii minoritari ai Asirom, printre care fondurile de investitii Broadhurst Investments si QVT Fund, au subliniat ca tinerea registrului actionarilor de catre societate contravine legislatiei pietei de capital cu privire la societatile listate pe Bursa si ca tinerea registrului actionarilor de catre o societate de registru independent este obligatorie pentru astfel de societati. Asirom isi reziliase, anterior, contractul de registru pe care il avea cu Regisco, iar actionarul majoritar al Asirom, societatea Interagro, controlata de Ioan Niculae, impusese modificarea actului constitutiv al societatii, in sensul legitimarii posibilitatii ca registrul actionarilor sa fie tinut chiar de societate.
Asirom a inregistrat, in primul semestru al anului 2006, un profit net de peste opt milioane lei (2,3 milioane euro) si o cifra de afaceri de 357 milioane lei (in jur de 100 milioane euro), clasandu-se pe locul al doilea in topul asiguratorilor din Romania, cu o cota de piata de 12,36%. In anul 2005, Asirom a avut pierderi de 36 milioane lei (10 milioane euro).
Actionarii Asirom sunt: Interagro Bucuresti, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae (50%), Broadhurst Investments (14,93%), QVT Fund LP (12,23%), AVAS (6,38%), alte persoane fizice si juridice (16,46%).
Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati: Asirom si Astra.
Pe data de 18 iulie 2006, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat retragerea aprobarii pentru trei administratori al societatii de asigurari Ardaf, din cauza lipsei de prudenta si profesionalism in desfasurarea activitatii, si a decis deschiderea procedurii de administrare speciala, pentru redresare financiara. "Aceasta hotarare a fost luata ca urmare a faptului ca administratorii societatii nu au organizat si desfasurat activitatea cu prudenta si profesionalism, in concordanta cu natura si marimea activitatii prestate, dovedind ca nu au asigurat un management prudential, punand in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari", se spunea in comunicatul CSA, emis cu ocazia acestei hotarari.
Actionarii Ardaf vor lua in discutie majorarea capitalului social cu pana la 100 milioane lei si majorarea valorii nominale a actiunilor Ardaf existente, de la 0,1 la 0,2 lei, in adunarea generala extraordinara a actionarilor (AGEA) Ardaf, convocata pentru data de marti, 14 noiembrie 2006, ora 13.00, la sediul central al Ardaf din Cluj-Napoca.
Pe data de 26 octombrie 2006, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara la societatea de asigurare Asiban. "Masura dispusa de Comisie nu are implicatii asupra activitatii comerciale desfasurate de societate, contractele de asigurare urmand a se derula in conditii normale, ci este menita sa contribuie la redresarea financiara a societatii de asigurare Asiban SA, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator", precizeaza CSA.
Actionarii societatii de asigurari Asiban au decis, luni, majorarea capitalului social al societatii cu 51 milioane lei (circa 14,5 milioane euro), pana la 76 milioane lei (21,65 milioane euro), a anuntat, joi, compania.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului