Islanda se declara pregatita sa renunte definitiv la aderarea la UE
Data publicarii: 23-08-2013 | InternationalIslanda intentioneaza sa renunte definitiv la procesul de aderare la Uniunea Europeana, in conditiile in care Bruxelles-ul se pregateste sa-i impuna sanctiuni ca urmare a diferendului privind pescuitul, a anuntat joi Ministerul islandez de Externe, citat de AFP.
Negocierile de aderare, incepute in anul 2009, au fost suspendate in luna ianuarie a anului in curs pentru a permite desfasurarea campaniei electorale pentru alegerile legislative. Dar, aceste alegeri au fost castigate de o coalitie de centru-dreapta care sustine ramanerea tarii in afara UE si negocierile nu au mai fost reluate. Actualul guvern a promis un referendum pe aceasta tema, al carui rezultat probabil ar fi o respingere a aderarii, dar unii membri ai executivului sustin o renuntare la aderare fara consultarea populatiei.
Problema cea mai spinoasa la aceste negocieri este pescuitul. Ministerul islandez de Externe a anuntat joi ca l-a convocat pe seful misiunii UE la Reykjavik pentru a-i cere explicatii in legatura cu interdictia privind importurile de hering si macrou din Insulele Feroe.
Potrivit Uniunii Europene, Insulele Feroe practica pescuitul excesiv in Atlanticul de nord. Pana in 2013, stocurile de hering atlantico-scandinav au fost gestionate in comun de Norvegia, Rusia, Islanda, Insulele Feroe si UE, printr-un plan convenit de gestionare pe termen lung si o repartizare prestabilita a capturii totale admisibile (TAC).
Cu toate acestea, in 2013 Insulele Feroe au decis in mod unilateral sa iasa din acest acord si au stabilit o cota autonoma de peste trei ori mai mare decat cea convenita anterior. In mod similar a procedat si Islanda, care va fi probabil vizata de aceleasi sanctiuni europene.
Atat Insulele Feroe cat si Islanda sustin ca procesul de incalzire climatica a provocat o migratie a macroului catre nord si astfel ele estimeaza ca respectivele cote sunt rezonabile.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice