Rusii preiau controlul la cea mai mare banca din Cipru (NYT)
Data publicarii: Astazi, 22-08-2013 | Finante-BanciInvestitorii rusi vor ajunge sa controleze aproximativ 60% din Bank of Cyprus, cea mai mare banca comerciala din Cipru, ca urmare a programului de asistenta acordat Ciprului in luna martie de liderii europeni, care includea o conversie fortata a depozitelor Bank of Cyprus in actiuni, informeaza un articol publicat joi in cotidianul New York Times.
'Au vrut sa scape de rusi, dar la final au aruncat cea mai mare banca a noastra in mainile rusilor', a declarat presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, intr-un interviu acordat in luna iunie.
Potrivit NYT, intentia liderilor europeni de a indeparta bani rusesti din bancile cipriote a sfarsit prin a arunca Rusia si mai adanc in sistemul financiar european in conditiile in care, teoretic, plutocratii rusi vor controla pachetul majoritar de actiuni Bank of Cyprus, cea mai veche si mai importanta institutie financiara din Cipru.
'Cine controleaza Bank of Cyprus controleaza insula', considera Andreas Marangos, un avocat din Limassol printre clientii caruia se numara multi rusi.
Cea mai mare parte a actiunilor Bank of Cyprus, aproximativ 18%, ar urma sa mearga la deponentii care si-au pierdut banii la fosta Laiki Bank, dar cel mai probabil aceasta participatie va fi controlata de Banca centrala a Ciprului. Insa ca urmare a conversiei fortate a depozitelor Bank of Cyprus in actiuni, un pachet majoritar de actiuni va merge la un grup (divers si deocamdata neorganizat) de deponenti, dintre care multi sunt rusi.
In pofida situatiei dificile in care se afla in prezent Bank of Cyprus, institutia financiara are o pozitie care ii permite sa influenteze afacerile economice si politice din insula. Intr-o scrisoare trimisa in luna iunie Bancii Centrale Europene, presedintele Nicos Anastasiades descria Bank of Cyprus ca o 'banca mega-sistemica' care, daca ar esua, ar prabusi intreaga economie cipriota. Cu 5.700 de angajati si aproximativ jumatate din depozitele bancare din insula, Bank of Cyprus ajunge in fiecare colt al Ciprului gratie retelei sale vaste de sucursale, care in prezent include si unitatile fostei Laiki Bank.
Potrivit ministrului cipriot de Finante, Harris Georgiades, deponentii straini, dintre care multi sunt rusi, vor detine la final majoritatea noilor actiuni cu drept de vot la Bank of Cyprus. Avocatii ce reprezinta clienti ai caror bani au fost blocati la Bank of Cyprus estimeaza ca grupul rusilor va ajunge sa detina aproximativ 60% din noile actiuni ale bancii. De asemenea, potrivit informatiilor aparute in media din Cipru, 53% din noile actiuni Bank of Cyprus vor fi detinute de straini, in primul rand rusi, fie direct fie prin diferite cabinete de avocatura care le reprezinta interesele.
Reprezentantii Bancii centrale a Ciprului, care supervizeaza eforturile de salvare a Bank of Cyprus si stabilire a unui nou actionariat, au declarat ca nu pot face speculatii daca rusii vor controla banca in viitor. Institutia a informat insa ca noii actionari se vor reuni pentru a desemna un nou consiliu de administratie la data de 9 septembrie. Teoretic Bank of Cyprus este in proprietatea noilor actionari, dintre care majoritatea sunt rusi. In realitate insa, banca este in continuare sub controlul Bancii centrale a Ciprului, al carei guvernator, Panicos O. Demetriades, a fost numit de fostul presedinte al tarii. De asemenea, Banca centrala a Ciprului a numit un board interimar si un nou director la Bank of Cyprus, fara a-i consulta pe noii actionari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani