In ce isi tin banii cei mai mari investitori ai tarii
Data publicarii: 20-08-2013 | Finante-BanciCu o valoare de aproape 2,6 miliarde de lei, pachetele de actiuni bancare (BRD, Erste Bank, BCR si Banca Transilvania) sunt de departe cele mai valoroase din portofoliile societatilor de investitii financiare (SIF), inregistrate la 30 iunie. Bancile ocupa primele 3 locuri in top, OMV Petrom urmand pe al 4-lea loc, cu 438 de milioane de lei.
Prezenta unei anumite actiuni in topul portofoliilor celor 5 societati de investitii financiare (SIF) este o confirmare indirecta a importantei titlului respectiv de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
SIF-urile isi propun sa caute actiunile care sunt lichide (usor de vandut si de gasit), care dau dividende mari (pentru ca lor insele actionarii le cer dividende mari) si care au perspective cat mai sigure cu putinta de crestere in valoare. Acestea vor fi in topul portofoliilor lor, cu anumite exceptii, caracteristice fiecarei SIF si la care vom reveni.
In ciuda vanzarilor, toate cele 5 SIF-uri au pastrat suficiente actiuni ale BRD Groupe Societe Generale (BRD), pentru ca aceasta sa detina suprematia absoluta in topul celor mai valoroase detineri din portofoliile SIF-urilor.
Pachetele cu actiuni BRD valorau 959 milioane de lei, la 30 iunie, potrivit rapoartelor pe primul semestru trimise la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Statistica pare contradictorie fata de declaratiile managerilor, care spuneau ca vor reduce expunerea pe actiunile bancare, si vor diversifica portofoliile.
Erste Bank (EBS) este a doua cea mai mare detinere a SIF-urilor, cu 867 milioane de lei, in urma celebrului schimb cu actiuni BCR, prin care a scapat banca austriaca de obligatia de a mai lista cea mai mare banca romaneasca la cota Bursei din Bucuresti.
BCR mai este doar in portofoliul SIF Oltenia (SIF5), ponderea de 6,3% detinuta in capitalul bancii avand o valoare de peste 450 de milioane de lei si acoperind peste 31% din portofoliul (activul net) al SIF Oltenia (SIF5).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii