Revine apetitul investitorilor: Preturile imobiliarelor intra pe crestere
Data publicarii: 14-08-2013 | Imobiliare'Diferenta intre valorile de tranzactionare estimate de cumparatori si cele estimate de vanzatori s-a redus spectaculos si este de asteptat sa scada in continuare in urmatoarele 12 luni. Acest fenomen sugereaza o posibila accelerare a tranzactiilor spre sfarsitul acestui an. In plus, executivii din domeniul imobiliar sunt mult mai increzatori in privinta evolutiei economiei globale decat in urma cu sase luni', se arata in studiul EY.
Potrivit studiului, respondentii au fost mult mai optimisti cu privire la cresterea ocuparii fortei de munca (48% in 2013 fata de 28% in 2012), veniturile corporative (49% in 2013 fata de 22% in 2012) si disponibilitatea pentru creditare (51% in 2013 fata de 18% in 2012). Ultima categorie este critica pentru sectorul imobiliar, din cauza dependentei acestuia de finantari.
'Optimismul evident inregistrat de studiul nostru, chiar daca precaut pe alocuri, sugereaza ca mediul imobiliar a devenit mai stabil pentru tranzactii, ceea ce s-a vazut si in nota optimista in care a inceput acest an in Romania. Totusi, in continuare investitorii activi sunt interesati sa cumpere proprietati cu standard cat mai ridicat la preturi sub nivelul pietei", a spus Horiana Istodor, senior manager in cadrul departamentului de Evaluare si Modelare Financiara, EY Romania.
Din primele cinci piete considerate atractive pentru investitii, patru - respectiv India, China, Qatar si Chile - sunt pietele emergente care prezinta un potential puternic de crestere, dar si un risc mai mare. A cincea piata din top - Canada - a cunoscut o crestere economica solida in ultimii ani si a rezistat crizei financiare mondiale mai bine decat majoritatea celorlalte tari.
'O absenta notabila de pe lista pietelor preferate pentru investitii sunt statele europene. Germania este cea mai bine clasata, pe locul 15. Acest lucru sugereaza o preocupare permanenta a investitorilor imobiliari pentru stabilitatea economica si tendintele economiilor din zona euro. Volumul total al tranzactiilor din real estate a atins 214 miliarde de dolari in primul trimestru 2013, in crestere cu 23% fata de anul trecut. Cresterea s-a inregistrat in toate tipurile de proprietati', se arata in comunicatul citat.
Global Capital Confidence Barometer este un sondaj periodic la nivelul executivilor de top din companii din intreaga lume, realizat de the Economist Intelligence Unit (EIU). Cei intervievati sunt clienti si contacte EY. Aceasta editie a studiului s-a concentrat pe cei 117 executivi de top din sectorul imobiliar, industria hoteliera si industria constructiilor.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde de dolari, in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2012.
Sursa: Agerpres.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice