Cearta intre Guvern si Consiliul Fiscal pe cifrele din buget
Data publicarii: 14-08-2013 | PoliticaConsiliul Fiscal a atras insa atentia ca noile tinte asumate sunt "nerealiste", avand in vedere datele privind executia bugetara din primele sase luni. Consiliul apreciaza ca statul va colecta din impozitului pe profit, impozitului pe venit si contributiile de asigurari cu un miliard de lei (224,7 milioane de euro) mai putin decat in programul asumat prin proiectul de rectificare a bugetului de stat.
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, sustine ca opinia Consiliului Fiscal privind tintele din strategia bugetara ar fi lipsita de "competenta".
"Unul dintre scopurile noului acord cu Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) este imbunatatirea capacitatii Consiliului Fiscal (CF) de a emite opinii cu privire la buget. Consiliul Fiscal nu are competenta de a da lectii CE care a avizat proiectul de rectificare bugetara. In ce priveste comentariile emise, ele sunt eronate", a declarat Liviu Voinea pentru gandul.
Din componenta Consiliului Fiscal, care este condus de Ionut Dumitru, fac parte insa economisti cu o experienta de zeci de ani in domeniu, specialisti ai Bancii Nationale, profesori universitari si reprezentanti ai Academiei Romane.
Ministrul a subliniat ca pentru a doua parte a anului s-a luat in calcul un ritm de colectare similar celui din primul semestru. Altfel spus, la rectificare s-a luat in calcul un ritm mai scazut de crestere a veniturilor, dupa ce, in primele sase luni ale anului, guvernul a ratat tinta din program cu 6,5 miliarde de lei (echivalentul a circa 1,5 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,45 lei/euro), potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).
"Rectificarea bugetara a luat in calcul executia bugetara la sase luni si a taiat veniturile care nu s-au realizat si cheltuielile care nu s-au realizat. A fost o rectificare prudenta si realista", ne-a precizat Voinea.
Lupta impotriva evaziunii, la pamant
In ceea ce priveste ingrijorarea exprimata de Consiliul Fiscal cu privire la incasarile din TVA, mai mici cu 485 de milioane de lei decat cele prognozate, ministrul pentru Buget a explicat ca este rezultatul a fost generat de rambursarile mari de TVA consemnate in prima parte a anului.
Integral in Gandul.info.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii