Cearta intre Guvern si Consiliul Fiscal pe cifrele din buget
Data publicarii: 14-08-2013 | PoliticaConsiliul Fiscal a atras insa atentia ca noile tinte asumate sunt "nerealiste", avand in vedere datele privind executia bugetara din primele sase luni. Consiliul apreciaza ca statul va colecta din impozitului pe profit, impozitului pe venit si contributiile de asigurari cu un miliard de lei (224,7 milioane de euro) mai putin decat in programul asumat prin proiectul de rectificare a bugetului de stat.
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, sustine ca opinia Consiliului Fiscal privind tintele din strategia bugetara ar fi lipsita de "competenta".
"Unul dintre scopurile noului acord cu Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) este imbunatatirea capacitatii Consiliului Fiscal (CF) de a emite opinii cu privire la buget. Consiliul Fiscal nu are competenta de a da lectii CE care a avizat proiectul de rectificare bugetara. In ce priveste comentariile emise, ele sunt eronate", a declarat Liviu Voinea pentru gandul.
Din componenta Consiliului Fiscal, care este condus de Ionut Dumitru, fac parte insa economisti cu o experienta de zeci de ani in domeniu, specialisti ai Bancii Nationale, profesori universitari si reprezentanti ai Academiei Romane.
Ministrul a subliniat ca pentru a doua parte a anului s-a luat in calcul un ritm de colectare similar celui din primul semestru. Altfel spus, la rectificare s-a luat in calcul un ritm mai scazut de crestere a veniturilor, dupa ce, in primele sase luni ale anului, guvernul a ratat tinta din program cu 6,5 miliarde de lei (echivalentul a circa 1,5 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,45 lei/euro), potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).
"Rectificarea bugetara a luat in calcul executia bugetara la sase luni si a taiat veniturile care nu s-au realizat si cheltuielile care nu s-au realizat. A fost o rectificare prudenta si realista", ne-a precizat Voinea.
Lupta impotriva evaziunii, la pamant
In ceea ce priveste ingrijorarea exprimata de Consiliul Fiscal cu privire la incasarile din TVA, mai mici cu 485 de milioane de lei decat cele prognozate, ministrul pentru Buget a explicat ca este rezultatul a fost generat de rambursarile mari de TVA consemnate in prima parte a anului.
Integral in Gandul.info.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice