Bancile dau lovitura finala IMM-urilor cu probleme
Data publicarii: 14-08-2013 | Finante-BanciInstitutiile de credit au inceput sa castige mai mult din tranzactii cu titluri de stat decat din atragerea de depozite si acordarea de imprumuturi, activitatea lor de baza! In plus, bancile s-au transformat si in caini de paza ai activitatii IMM-urilor. Mai exact, daca indicatorii financiari ai companiei se deterioreaza din cauza crizei, in functie de tipul de contract pe care il au semnat cu IMM-ul in cauza, banca poate solicita rambursarea in avans a creditului, diminuarea sau suspendarea liniei de finantare pentru capital de lucru.
Cardul de Membru la SPA cu 50% REDUCERE! Cumpara acum Cardul de Membru pentru 1 an la Orhideea SPA si ai prima luna all inclusive GRATUIT!
"Pana in 2008 sau 2009, bancile nu dadeau niciun fel de imprumut pentru firmele care isi desfasurau activitatea in domeniul agriculturii. Doar banii speculativi mergeau catre industria de cereale. Acum, firmele care activeaza in aceasta ramura se vad puse in situatia fericita de a alege sau chiar respinge ofertele bancare care nu le convin. Și in niciun caz nu se confrunta cu cereri de rambursare anticipata, uneori imediata, asa cum se confrunta multe firme care activeaza in alte domenii", ne-a declarat un om de afaceri roman.
Acesta ne-a explicat faptul ca, la IMM-urile care nu isi desfasoara activitatea in industrii care sunt acum pe val, institutiile de credit sunt foarte sensibile la evolutia indicatorilor financiari. Deteriorarea cifrei de afaceri, scaderea EBITDA, cresterea gradului de indatorare sau neincasarea banilor din piata pot atrage sanctiuni din partea bancii.
"Solicitarea rambursarii in avans a unui credit este o masura drastica si se aplica doar in cazuri de incalcare flagranta a unor conditii contractuale extrem de importante", spune Monica Udrescu, director executiv al diviziei de IMM si Retail la Raiffeisen Bank. Totusi, sunt identificate o serie de situatii in care banca poate cere rambursarea anticipata, intrerupe relatia cu clientul sau schimba conditiile de acordare a finantarii (prezentate in caseta).
Reprezentantii BRD sunt si mai clari: "Evenimentele care determina o cerere imperativa din partea bancii pentru rambursarea in avans a unui credit sunt intotdeauna foarte clar stabilite in contractele de credit", precizand insa ca orice banca incearca sa gaseasca solutiile optime pentru a ajuta clientul sa ramburseze creditul.
Integral in Capital.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice