Se ridica ceata de pe asigurarea locuintelor

Data publicarii: 13-08-2013 | Actualitate
Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat normele pentru legea care schimba regulile privind asigurarea locuintei. Polita simpla, emisa de PAID, este iar obligatorie, dar poate fi vanduta de orice asigurator.

Toti proprietarii de locuinte din Romania vor fi obligati sa aiba in buzunar polita de asigurare impotriva dezastrelor emisa sub sigla Poolului de Asigurare Impotriva Dezastrelor. Legea se intoarce astfel la forma initiala, cu singura modificare importanta ca toate firmele de asigurare, inclusiv cele care nu sunt membre ale PAID, vor putea vinde polita emisa de Pool. Miercuri, Autoritatea de Supraveghere Financiara a votat si normele de aplicare a legii . Potrivit celor de la ASF, aceste norme vor suferi unele modificari de suprafata si urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial in termen de aproximativ o saptamana. "Obligatia consta in cumpararea unei polite PAD emisa de catre PAID. Aceasta polita poate fi cumparata in acest moment de la toate societatile membre PAID sau de la toate societatile care vor incheia protocoale de colaborare cu PAID", se mai spune in comunicat. PAID a fost infiintata in septembrie 2009, in baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, precum si ale Legii 31/1990 privind societatile comerciale. "Cei care doresc asigurarea locuintei pentru o suma mai mare (asigurare facultativa) au optiunea sa incheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depasesc plafonul asigurat obligatoriu. In acest caz, asigurarea obligatorie (polita PAD) si cea facultativa trebuie incheiate separat", se arata in comunicat. Potrivit ASF, asigurarile facultative care includ acoperirea riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii raman in vigoare pana la expirarea acestora.

"Cei care au incheiate pana in acest moment contracte de asigurare care acopera riscurile sus-mentionate au obligatia incheierii unei polite PAD separate fata de asigurarea facultativa abia la momentul expirarii asigurarii facultative. Din acel moment, obligatia este de cumparare doar a unei polite PAD (de 10 sau 20 de euro), asigurarea pentru ceea ce depaseste plafoanele de 10.000 de euro sau 20.000 de euro fiind la alegerea clientilor (asigurare facultativa)", se mai spune in comunicat.

Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu isi asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Gothaer Asigurari (fiecare cu 15%). Generali Romania are o participatie de 11 %, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, UNIQA Asigurari si Grawe Romania detin cate 5,5% din actiuni. 

Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: