BNR va inspecta practicile bancilor de restructurare a creditelor
Data publicarii: 12-08-2013 | Finante-BanciPe baza rezultatelor inspectiilor ar urma sa fie intocmit un raport amanuntit asupra practicilor de restructurare a creditelor, in conditiile in care acestea au dovedit o eficienta discutabila, devenind in unele cazuri o solutie de mascare a gradului real de deteriorare a calitatii activelor.
De altfel, una dintre sursele de crestere a ratei creditelor neperformante in luna mai fata de aprilie, pana la 20,3%, a fost tocmai esuarea unor imprumuturi restructurate anterior si care nu s-au redresat in cele din urma. Astfel, evaluarea riscului aferent creditelor restructurate va fi o tema de analiza atenta pentru perioada urmatoare.
In acelasi timp, banca centrala va continua sa urmareasca politicile de provizionare ale bancilor comerciale si evaluarea garantiilor. Cifrele pe semestrul I vor fi supuse unui nou audit special pentru a se verifica in ce masura evaluarea colateralului tine cont de realitatea din piata.
Ramane de vazut in ce masura analiza riscului aferent creditelor restructurate va antrena cerinte suplimentare de provizionare sau chiar va duce la o rata si mai ridicata a creditelor neperformante.
FMI continua sa arate cu degetul dificultatile de extragere din bilanturile bancilor a creditelor neperformante. Unele institutii de credit de pe piata au ales sa-si infiinteze structuri speciale de administrare a creditelor proaste, dedicate exclusiv obiectivului de valorificare pe cat posibil a creantelor. Altele au transferat astfel de active pe vehicule speciale, infrumusetandu-si astfel bilanturile si putand raporta rate mai scazute ale neperformantelor.
Integral in Zf.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des